در این مقاله به بحث مفصلی درباره انواع میلگردها و خصوصیات آنها، اصول استفاده و نکات فنی مربوط به میلگردها میپردازیم. هدف این است که شما با اصول و ضوابط مهندسی کار با میلگرد آشنا شوید تا بتوانید در مواقع لزوم به درستی از آنها استفاده کنید.
مقدمه
میلگرد یکی از عناصر اساسی در ساخت و سازهای بتن آرمه است. میلگردها به منظور افزایش مقاومت کششی بتن به کار میروند. در این مقاله، با انواع میلگردها و خصوصیات مکانیکی آنها آشنا خواهیم شد و به ضوابط استفاده و نحوه عملکرد صحیح با میلگردها میپردازیم.
انواع میلگردها
میلگردهای ساده (S240 یا A1)
میلگردهای ساده، میلگردهایی بدون آج هستند که به نام میلگرد نرم هم شناخته میشوند. این میلگردها عمدتاً در سازههای غیرسازه ای مانند دورپیچها و قالبهای بتن استفاده میشوند.
میلگردهای آجدار مارپیچ (S340 یا A2)
این میلگردها دارای آجهای مارپیچ هستند و برای افزایش استحکام کششی استفاده میشوند. این نوع میلگردها را اغلب در طراحیهای سازهای میبینیم.
میلگردهای آجدار (S400 یا A3 و S500 یا A4)
این میلگردها دارای آجهای یکنواخت یا دوکانه هستند که بالاترین مقاومت کششی را دارا میباشند و بیشتر در ساخت و سازهای سنگین و حساس استفاده میشوند.
ضوابط استفاده از میلگردها
خم کاری و برش میلگردها
برای خم کاری میلگردها باید از روشهای سرد و آهسته استفاده شود تا میلگردها دوچار ترک خوردگی نشوند. خم کردن میلگردها باید با استفاده از دستگاههای معتبر و تحت ضوابط خاص انجام شود.
برش میلگردها نیز باید با استفاده از ابزارهای مکانیکی مانند اره یا قیچه انجام شود و استفاده از شعلع برش به دلیل ایجاد تنشهای داخلی ممنوع است.
پوشش بتن برای میلگردها
یکی از اصلیترین دلایل خرابی میلگردها، عدم رعایت پوشش مناسب بتن است. پوشش بتن باید حداقل برابر قطر میلگرد یا چهار برابر بزرگترین اندازه اسمی سنگدانهها باشد.
نتیجهگیری
در این مقاله تلاش کردیم تا به شما اصول و ضوابط کار با میلگردها را بیان کنیم. شناخت انواع میلگردها و ضوابط استفاده از آنها میتواند به مهندسان و پیمانکاران در اجرای پروژههای عمرانی کمک کند تا سازههای ایمنتری بسازند. یادگیری این اصول و ضوابط نه تنها به اجرای بهتر پروژهها کمک میکند بلکه از خرابی و هزینههای اضافی جلوگیری میکند.