روش های رفع وارنینگ ایتبس
برای مهندس طراح سازه و خصوصا دانشجویان تازهکار بارها پیش آمده است که در خلال روند تحلیل و طراحی سازه با خطا و وارنینگ در نرم افزار ایتبس مواجه شده اند و وقت زیادی را برای برطرف کردن آن ها صرف کرده اند. در این مقاله به بررسی این خطاها و وارنینگ ها در نرم افزار ایتبس پرداخته و روش های رفع و اصلاح آن ها را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم. توجه داریم در فایل نهایی طراحی سازه نباید هیچ گونه خطا، ارور و وارنینگی وجود داشته باشد و وجود ارور و وارنینگ در Etabs باعث برگشت خوردن پروژه از سازمان های کنترل کننده مانند سازمان نظام مهندسی می شود.
بخشی از خطاها و وارنینگ های ایتبس که مربوط به اشکال در مدل سازی سازه باشد در قسمت Check model قابل رویت می باشد اما دستهی دیگری از خطاها و وارنینگ های نرما فزار در این قسمت قابل مشاهده نیست و روش های دیگری برای مشاهده آن وجود دارد که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم.
انواع روش های رفع ارورها و وارنینگ ایتبس
در هنگام مدل سازی سازه در نرم افزار ایتبس ممکن است با انواع خطاهای عمدی و سهوی باعث ایجاد وارنینگ در ایتبس بشویم. روش ها و اقداماتی وجود دارند که با انجام آن ها در حین مدل سازی سازه احتمال مواجه شدن با خطا و ارورهای ایتبس کم می شود لذا ابتدا به بررسی این روش ها می پردازیم و در ادامه با فرض مواجه شدن با انواع خطا و وارنینگ های متداول در Etabs به روش های رفع آن می پردازیم.
پیشگیری از ایجاد خطا و ارور ایتبس به روش اصلاح مختصات نقاط
پس از انتقال تیرریزی اولیه از فایل اتوکد به ایتبس و انجام اصلاحات مربوط به هر طبقه باید مختصات نقاط پروژه اصلاح شوند تا در مراحل بعد دچار خطا در ایتبس نشویم. این اصلاحات باید در فایل متنی مدل سازی انجام شود.
اما فایل متنی چیست و کجاست؟
هنگامی که فایل ایتبس در یک پوشه ذخیره شود، در آن پوشه مطابق شکل زیر سه فایل با پسوندهای EDB، EBK و ET$ به وجود می آیند. فایل با فرمت ET$ فایل متنیِ مدل سازی است.
فایلِ متنی تمامی ویژگی های مدل ساخته شده در نرم افزار را به صورت متن در اختیار کاربر قرار می دهد. قسمتی از فایل متنی یک پروژه در شکل زیر آورده شده است.
پس از باز کردن فایل متنی به بخش Point Coordinates مراجعه میکنیم. در این بخش مختصات تمامی نقاطی که در نرمافزار ایتبس تعریف شده است نشان داده می شود. به عنوان مثال شکل زیر مختصات بخشی از نقاط موجود در پروژهی مورد بررسی را نشان میدهد.
همان طور که مشاهده می شود در برخی نقاط تعداد ارقام اعشاری مختصات به 10 رقم میرسد که این تعداد ارقام اعشار زیاد میتواند باعث ایجاد وارنینگ در ایتبس شود و باید این ارقام اعشاری رند شوند.
اما رند کردن به چه صورت باید انجام شود؟
این که تصمیم بگیریم تا چند رقم اعشار مختصات نقاط را رند کنیم بستگی به نظر طراح دارد اما معمولا رند کردن تا 3 رقم اعشار گزینه منطقی و مناسبی است. برای این کار اقدام به رند کردن مختصات در یک Save As جدا از فایل متنی می کنیم. شکل زیر اصلاح شده فایل متنی اولیه است.
پس از اتمام رند کردن مختصات تمام نقاط این فایل متنی را در یک فایل جدید مانند شکل زیر Import میکنیم و ادامه ی روند مدل سازی را در فایل جدید انجام میدهیم.
پیشگیری از ایجاد خطا و وارنینگ ایتبس به روش پاک کردن نقاط اضافه
پس از اتمام ترسیم مدل سازه لازم است تا برای جلوگیری از ایجاد وارنینگ در ایتبس نقاط اضافه ای که ممکن در حین ترسیم مدل ایجاد شده باشند، پاک شوند. اما این نقاط اضافه چگونه تشکیل می شوند؟ بارها در حین ترسیم مدل سازه پیش می آید که یک خط ترسیم و سپس پاک می شود. نرم افزار گاهی اوقات پس از پاک کردن خط، نقاط دو سر آن خط را پاک نمیکند. لذا لازم است برای جلوگیری از مواجه شدن با وارنینگ، نقاط اضافه ای که در حافظه نرمافزار باقی مانده پاک شوند.
برای رفع این مشکل باید در نرم افزار ایتبس نمای سه بعدی فعال باشد و گزینه مربوط به نمایش المان های صفحه ای و خطی خاموش باشد. یعنی در نمای سهبعدی فقط نقاط را به ما نشان دهد. برای خاموش کردن نمایش المان های صفحهای گزینهی Show shells مطابق شکل زیر باید خاموش شود و برای نمایش نقاط باید گزینه Show Joints که در کنار گزینه Show Frames وجود دارد روشن باشد. سپس در نمای سه بعدی باید تمامی نقاط انتخاب شده و دکمه Delete کیبورد فشرده شود. با این کار نرم افزار ایتبس نقاطی که در مدل سازه از آن ها استفادهای نشده است حذف می کند.
نام گذاری مجدد نقاط
پس از حذف نقاط اضافه باید مجدد گزینه های Show shells و Show Frames روشن شوند. گزینه Show Joints هم میتواند روشن مانده یا خاموش شود، روشن بودن یا خاموش بودن این گزینه خللی در روند ادامه کار ایجاد نمیکند. پس از حذف نقاط اضافه لازم است تا نقاط موجود مجدد نامگذاری شوند. نام گذاری نقاط به جه معناست؟ نرم افزار ایتبس برای هر المانی که در آن وجود دارد یک نام اختصاص میدهد. حال که در قسمت قبل تعدادی از نقاط اضافه پاک شدند دیگر نام نقاط به ترتیب نیست لذا مجدد باید نام گذاری صورت بگیرد. برای این کار از منوی Edit گزینهی Auto Relabe All باید انتخاب شود.
پس از این کار نرم افزار یک هشدار به شکل زیر میدهد که پس از نامگذاری مجدد امکان برگشت وجود ندارد و ما هم نیازی به برگشت به نامگذاری قبلی نداریم لذا روی OK کلیک میکنیم.
رفع خطا و وارنینگ ماتریس سختی در ایتبس
پس از اتمام ترسیم سازه در نرم افزار ایتبس برای اطمینان از صحت ترسیم و مدل اولیه سازه باید سازه را تحلیل کنیم. ممکنه این سوال مطرح بشه که ما هنوز سازمون بارگذاری نشده پس چرا باید سازه تحلیل بشه؟ در این جا فقط و فقط برای این که مشکلات ترسیمی سازه مشخص بشه سازه را تحلیل میکنیم و هدف از تحلیل سازه به دست آوردن نیرو یا تغییر شکل های سازه نیست.
برای انجام عملیات تحلیل سازه با استفاده از کلید Run Analysis موجود در نرم افزار مطابق شکل زیر یا یا زدن دکمه F5 عملیات تحلیل آغاز میشود.
پس از اتمام تحلیل سازه باید گزارش حاصل از تحلیل سازه را از نرم افزار ایتبس بگیریم برای این کار لازم است تا از طریق منوی File گزینه Last Analysis Run Log را مطابق شکل زیر بررسی کنیم.
پس از کلیک بر روی گزینه Last Analysis Run Log یک فایل متنی باز می شود که در آن ویژگی ها و خصوصیات سازه تحلیل شده موجود است. این فایل متنی باید به دقت بررسی شود تا در آن خطا و وارنینگ وجود (warning) نداشته باشد. در صورتی که وارنینگ وجود نداشت یعنی مدل سازی بدون اشکال است ولی در صورت وجود وارنینگ باید به بررسی و رفع آن بپردازیم.
در صورت وجود خطا و وارنینگ در مدل سازی به صورت زیر نمایش داده میشود:
این خطاها باید در همین مرحله رفع شود. اما به چه صورت این وارنینگ ها باید حل شود و چطور متوجه شویم این خطا مربوط به کدام قسمت از مدل سازی است؟ در متن این خطاها که به عنوان وارنینگ ماتریس سختی شناخته می شود مختصات نقطه ای که دارای ایراد در مدل سازی وجود دارد، آورده شده است. برای حل این وارنینگِ ایتبس لازم است تا به تک تک نقاطی که در آن وارنینگ وجود دارد مراجعه کرده و مشکل ترسیمی را حل کنیم. معمولا با بزرگنمایی و زوم در نقاطی که در گزارش آمده است مشکل پیدا شده و قابل حل است.
اگر با بزرگنمایی نتوانستیم مشکل را پیدا کنیم با استفاده از Start Animation در حالت سه بعدی میتوان تغییرشکل های سازه را مشاهده کرد و ایراد مدل سازی را پیدا کرد.
رفع وارنینگ ماتریس سختی در ایتبس پس از پیدا کردن مشکل در نقاط گزارش شده با استفاده از دستور Trim و Extend در منوی Edit و زیر بخش Align Points/lines/Edges صورت می گیرد. توجه شود برای اصلاح این مشکل باید قفل نرم افزار باز شود.
پس از رفع نواقص بار دیگر باید سازه تحلیل شده و گزارش تحلیل در منوی File و قسمت Last Analysis Run Log بررسی شود تا هیچ گونه وارنینگ ماتریس سختی باقی نمانده باشد. لازم به ذکر است که قسمت Last Analysis Run Log در مراحل مختلفی که پروژه پیش میرود بررسی شود تا در آن وارنینگی وجود نداشته باشد.
در ویدیوی زیر که برگرفته از پکیج آموزش طراحی سازه با تدریس مهندس امیر طه نوروزی است، رفع وارنینگ ماتریس سختی در ایتبس آموزش داده شده است.
رفع خطای مرکز جرم سازه در ایتبس
همان طور که پیش تر اشاره شد در هر مرحله از پیشرفت مدل سازی و بارگذاری سازه در نرم افزار ETABS باید وجود وارنینگ ها بررسی شده و در صورت وجود خطا و وارنینگ باید آن ها را رفع کنیم. برای بررسی وجود وارنینگ در نرم افزار پس از تحلیل سازه به منوی File رفته و گزینه Last Analysis Run Log را انتخاب میکنیم.
در قسمت رفع خطا و وارنینگ ماتریس سختی در ایتبس اشاره شد که در گزارش حاصل از تحلیل سازه وارنینگ های ایتبس با مختصات نشان داده می شوند. گاهی اوقات وارنینگ های موجود در این قسمت مختصات حوالی مرکز جرم سازه را نشان میدهد که در برخی موارد محل برخورد یا اتصال دو عضو یا المان مختلف نیست. به این دسته از ارورها و وارنینگ های ایتبس، ارور و وارنینگ مرکز جرم سازه گفته میشود. ارور و وارنینگ مرکز جرم در طبقات مختلف احتمال وقوع دارد.
حال سوال اینجاست راه حل مواجه با وارنینگ مرکز جرم در ایتبس چیست؟
در مواجه با ارور و وارنینگ مرکز جرم باید قفل سازه باز شود. پس از باز شدن قفل، دیافراگم را در طبقاتی که دارای وارنینگ مرکز جرم است برمی داریم. برای این کار سقف طبقاتی که دارای وارنینگ مرکز جرم است باید انتخاب شوند و سپس مطابق شکل زیر از طریق منوی Assign و زیر بخش Shell/Area وارد قسمت Diaphragms شویم.
پس از این کار باید به این طبقات شده دیافراگم از نوع None مطابق شکل زیر اختصاص داده شود.
حال پس از این کار باید مجددا بررسی کنیم وارنینگ های موجود رفع شده است یا خیر؟
برای این کار مجددا سازه را تحلیل کرده و به بخش Last Analysis Run Log رفته و گزارش تحلیل را بررسی می کنیم. اگر وارنینگ برطرف شده بود مشخص است که وارنینگ ETABS به درستی تشخیص داده شده و مربوط به دیافراگم بوده است و در غیر این صورت نیاز به بررسی بیشتر مدلِ سازه می باشد.
اگر در مرحله قبل مشخص شد که وارنینگ مربوط به دیافراگم بوده است، برای رفع آن قفل سازه را باز کرده و کف طبقاتی که دیافراگم را از روی آن ها برداشته بودیم انتخاب می کنیم. سپس از طریق منوی Assign و زیر بخش Shell/Area وارد قسمت Diaphragms می شویم. با کلیک بر روی گزینهی Add New Diaphragm یک دیافراگم جدید اینبار از نوع نیمه صلب (Semi Rigid) تعریف میکنیم و به طبقاتی که دارای وارنینگ مرکز جرم بودند اختصاص میدهیم.
با این کار وارنینگ مرکز جرم رفع میشود.
رفع مشکل گیر کردن تحلیل سازه روی آنالیز پی دلتا (P-delta)
برای مهندسین طراح سازه گاها پیش آمده است که هنگامی که در نرم افزار Etabs دستور تحلیل را صادر می کنیم پس از چند لحظه فرآیند تحلیل و آنالیز سازه روی تحلیل پی دلتا (P-delta) گیر می کند و عملیات تحلیل پیش نمی رود. این مورد هنگامی اتفاق می افتد که در سازه ناپایداری وجود داشته باشد و یا یک المان یا عضو به صورت رها شده وجود داشته باشد و این ناپایداری یا رها شدگی باعث گیر کردن تحلیل سازه روی آنالیز P-delta می شود. در این موارد باید یک بار بدون در نظر گرفتن اثر پی دلتا تحلیل سازه انجام شود سپس با استفاده از Start Animation مطابق شکل زیر تغییر شکل های سازه به دقت بررسی شود تا المان یا عضو مورد نظر پیدا شود. المانی که دارای دارای رها شدگی و یا ناپایداری است دارای تغییر شکل های غیر منطقی و بسیار زیادی است.
خطاها و وارنینگ های Check Model
پس از اتمام مدل سازی سازه باید صحت مدل سازی سازه تایید بشود به همین منظور پیش از شروع تحلیل سازه لازم است تا بررسی کنیم مدل ساخته شده در نرم افزار ایتبس دارای وارنینگ و خطایی در هندسه نباشد. به همین منظور از گزینه Check Model در منوی Analyze مطابق زیر استفاده می کنیم:
پس از انتخاب گزینه Check Model یک منویی باز می شود که نرم افزار Etabs از ما می پرسد چه مواردی را در فرآیند چک مدل در نظر بگیرد. مطابق شکل زیر لازم است تا تمامی گزینه ها تیک زده شود تا مدل سازی دارای دقت زیادی باشد. مقدار Tolerance for checks هم که نشان دهنده میزان دقت عملیات بررسی می باشد روی عدد 0/001 متر گذاشته شود.
پس از آن نرم افزار ایتبس به بررسی مدل سازه میپردازد و در صورتی که خطا یا اشکالی در مدل سازی نباشد با پیغام Model has been checked, No warning messages ما را از صحت مدل سازی با خبر میکند. اگر هم اشکالی در هندسه مدل وجود داشته باشد به مانند شکل زیر نرم افزار به ما اعلام میکند:در صورت وجود اشکال مانند شکل بالا نرم افزار مختصات نقاطی که در آن مشکلی وجود دارد، در قسمت Check at به ما نشان می دهد. باید با رجوع به این مختصات ایرادات موجود را با روش هایی که قبلا گفتیم برطرف کرد.
- 15 آوریل, 2024
خیلی ممنون از توضیحاتتون
بنده یه سوال داشتم، در رابطه با وارنینگ مرکز جرم، اگر با اختصاص سقف نیمه صلب وارنینگ رفع بشه، از نظر واقعیت و چیزی که در عمل اتفاق میافته فرق داره با مدل. چون در عمل سقف صلب کار میکنه ولی ما الان نمیه صلب در نظر گرفتیم. ممنون میشم در این باره توضیح بدید.
سلام خسته نباشید وقتی میام از ایتبس ۹.۷.۴خروجی dxf بگیرم تو قسمت drawing option ارور text height can not be zero or negative میده
رور “text height can not be zero or negative” در نرمافزار ایتبس به این معنی است که ارتفاع متن (text height) در تنظیمات خروجی DXF به درستی تنظیم نشده است. برای رفع این مشکل میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
1. **تنظیمات Drawing Options**: به قسمت Drawing Options بروید و مطمئن شوید که مقدار ارتفاع متن (Text Height) به عددی مثبت و غیر صفر تنظیم شده باشد. این مقدار معمولاً به صورت پیشفرض تنظیم شده است، اما ممکن است به اشتباه تغییر کرده باشد.
2. **تنظیمات Default**: اگر مطمئن نیستید که چه مقدار باید باشد، میتوانید تنظیمات پیشفرض را بازنشانی کنید یا به مقادیر استاندارد برگردید.
3. **بررسی لایهها**: اطمینان حاصل کنید که هیچ لایهای وجود ندارد که به طور خاص ارتفاع متن را به صفر یا منفی تنظیم کرده باشد.
4. **نصب مجدد نرمافزار**: اگر هیچیک از روشهای بالا کار نکرد، ممکن است بخواهید نرمافزار را مجدداً نصب کنید یا به نسخهای جدیدتر از ایتبس ارتقا دهید.
اگر بعد از انجام این مراحل هنوز هم با مشکل مواجه هستید، لطفاً اطلاعات بیشتری درباره تنظیمات خود ارائه دهید تا بتوانم بهتر کمک کنم.