🚀 مهندس آینده خودت را بساز!
دوره‌های جامع مهندسی ساختمان با تخفیف ویژه
00 ثانیه
00 دقیقه
00 ساعت
00 روز
مشاهده آموزش‌های عمران و معماری

عبور لوله‌های تأسیسات از داخل و زیر شناژ، مقررات و جزئیات اجرایی

عبور لوله‌های تأسیسات از شناژ اصولاً مجاز نیست مگر با تایید طراح و رعایت مقررات ملی. در صورت نیاز به عبور، باید از اسلیوگذاری قبل از بتن‌ریزی استفاده شود.

عبور لوله‌های تأسیسات از داخل شناژ (فونداسیون) به طور کلی نادرست محسوب می‌شود؛ مگر اینکه طراح این کار را تأیید کرده و مقررات ملی به آن اجازه داده باشد. این مقررات به شما کمک می‌کند که در پروژه‌های ساختمانی، از لحاظ ساختاری و عملکردی دچار مشکل نشوید.

در مواردی که نیاز به عبور لوله‌هایی مانند لوله‌های فاضلاب وجود دارد، ضروری است قبل از بتن‌ریزی، عملیات اسلیوگذاری انجام شود. این کار باعث می‌شود که در آینده نیاز به تخریب بخش‌هایی از سازه حس نشود. به عنوان مثال، وقتی لازم است لوله‌ای از داخل فونداسیون عبور داده شود، طراح می‌تواند غلافی با قطر بزرگتر در نظر بگیرد که قبل از بتن‌ریزی در مقطع قرار گیرد.

به بیان ساده‌تر، عبور لوله‌های تأسیسات از داخل شناژ تنها در شرایط خاصی مجاز است. مهندسان و طراحان باید به مبحث‌ها و بندهای مقررات ملی ساختمان دقت کنند تا همه جوانب پروژه لحاظ شده و از بروز مشکلات جدی پرهیز شود. برخی از این مبحث‌ها شامل:

  • مبحث ۹ بند ۹-۱۲-۱-۱ تا ۹
  • مبحث ۱۴ بند ۱۴-۳-۳-۳
  • مبحث ۱۶ بند ۱۶-۳-۸-۲
  • مبحث ۱۷ بند ۱۷-۴-۱

به عبارتی دیگر، وقتی که فونداسیون به طور غیرمجاز بالاتر از حد پیش‌بینی شده اجرا شود، مجری ممکن است نیاز به عبور لوله‌ها از سازه داشته باشد. در این صورت، باید از روش‌هایی استفاده شود که شیب مناسب لوله‌ها حفظ شده و از پدیده‌های منفی مانند کم شدن ارتفاع خالص جلوگیری کند.

در نهایت، برای اطمینان از صحت و سلامت اجرایی پروژه، مشاوره با کارشناسان و تیم‌های متخصص امری الزامی است تا از بروز مشکلات بعدی و تخریب‌های قابل پیشگیری جلوگیری شود.

📎 فایل‌های ضمیمه
pBOT
هوش مصنوعی پاراسیویل

هر سوالی درباره مهندسی عمران، ساختمان یا معماری دارید،
این دستیار هوش مصنوعی دقیق و سریع پاسخ می‌دهد.

OFF