تعرفه خدمات نظام مهندسی، حق الزحهای است که به صورت سالانه توسط وزارت راه و شهرسازی تعیین و به سازمان نظام مهندسی هر استان ابلاغ میگردد. در هر استان نیز، سازمان نظام مهندسی تعرفه مشخص شده را به مهندسان در یکی از رشتههای مهندسی برق، عمران، معماری، شهرسازی و ترافیک، نقشهبرداری و مهندسی مکانیک که دارای پروانه اشتغال به کار در صلاحیتهای طراحی، نظارت و یا اجرا هستند، ابلاغ میکند. در ادامه به چند سوال پرتکرار پاسخ خواهیم داد و شما را با انواع تعرفه و روش محاسبه آن آشنا خواهیم کرد.
سوال: آیا تعرفه خدمات نظام مهندسی در همهی استانها یکسان است؟
خیر
همانطور که اشاره شد میزان تعرفه خدمات نظام مهندسی به صورت کلی از طرف سازمان نظام مهندسی کشور برای هر استان مشخص میشود که با توجه به چند پارامتر زیر این تعرفهها مشخص میگردد؛
- میزان تقاضا برای خدمات ساخت و ساز در استان
- نرخ تورم در استان
- تعداد مهندسان دارای پروانه اشتغال به کار در استان
- وضعیت بافت شهری در استان
- منطقه جغرافیایی استان
آیا تعرفههای نظام مهندسی در طول یک سال ثابت است؟
خیر
تعرفه خدمات نظام مهندسی هر ساله با توجه به توسانات بازار و نرخ تورم، مورد بازنگری قرار میگیرد و به طور متوسط سالیانه حدود 25درصد به تعرفههای خدمات مهندسی اضافه میشود.
حق الزحمه تمدید قرارداد نظارت، طراحی و اجرا به چه صورت محاسبه میشود؟
در این شرایط محاسبهی تعرفهی خدمات مختلف نظارت، طراحی و اجرا متفاوت خواهد بود، برای تعرفهی خدمات نظارت، با توجه به اینکه خود سازمان نظام مهندسی کار را ارجاع میدهد، تعرفهی تمدید در سالهای بعد را نیز سازمان نظام مهندسی مشخص میکند، که حق الزحمه بر اساس تفاوت تعرفه در سال جدید و سال قبل محاسبه میشود. به این صورت که به عنوان مثال اگر در یک سال تعرفه، 50 هزار تومان برای هر متر و در رشته نظارت عمران مشخص شده باشد، برای یک پروژه 1000 متری، حق الزحمه نظارت 50 میلیون خواهد شد و در سال بعد با افزایش حق الزحمهی نظارت، مثلاً برای هر متر 60 هزار تومان، 60 میلیون مشخص میشود، در این شرایط مابه تفاوت 10 میلیون محاسبه میشود و این مبلغ پس از ارسال پیامک تعرفه سال جدید برای مالک و واریز مبلغ مشخص شده توسط مالک به حساب سازمان نظام مهندسی استان، مبلغ حق الزحمه توسط سازمان به حساب ناظر واریز میشود. اما در مورد خدمات طراحی و اجرا کاملاً توافقی است و بر اساس کار موجود در پروژه و شرایط آن، تعرفه یا به صورت کامل و یا به صورت درصدی از تعرفهی همان سال دریافت میشود.
توجه ویژه:
دوستان گاهاً دیده میشود، برخی از مهندسان ناظر مبلغ تمدید را به صورت کامل از مالکان دریافت میکنند و امضای پایان کار را منوط به پرداخت کامل مبلغ تعرفه در هر سال میکنند، البته برای خود دلایلی نیز دارند مانند عدم تناسب تعرفههای حق الزحمه خدمات مهندسی با نرخ بالای تورم در کشور، بحث بیمه مسئولیت مدنی که هر ساله باید خود مهندسان پرداخت کنند و … اما با وجود همهی این موارد باید توجه کنید که اخلاق حرفهی ای دنتذرسذزذای بسیار با ارزشتر از این مبالغ است و در جامعه مهندسی و بازار کار اخلاق شما مهمترین تبلیغ برای ارجاع کارهای اجرا و طراحی بیشتری خواهد شد پس در صورتی که شما حق الزحمهی خود را طبق تعرفه دریافت کنید، علاوه بر اینکه به اعتبار شما میافزاید، در بازار رقابتی کار برنده خواهد شد.
ترتیب پرداختی حق الزحمه نظارت توسط سازمان نظام مهندسی:
- صدور پروانه ساختمان 50 درصد
- اتمام عملیات فونداسیون 10 درصد
- اتمام سقف 10 درصد
- اتمام عملیات سفت کاری 10 درصد
- اتمام عملیات نازک کاری 10 درصد
- اتمام عملیات ساختمان(گزارش پایان کار) 10 درصد
جدول تفکیک تعرفهی خدمات مهندسی (علی الحساب) در نیمه اول 1403- استان تهران
توضیحات تکمیلی جداول حق الزحمه خدمات مهندسی:
همانطور که در این مقاله اشاره شد، محاسبهی حق الزحمه خدمات مهندسی در هر استان، به چند پارامترمختلف بستگی دارد. اما علاوه بر موارد ذکر شده، دو پارامتر رشته و گروه ساختمانی نیز در محاسبهی دقیق حق الزحمه خدمات مهندسی دخالت مستقیم دارند.
*رشتههای عمران، معماری، تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی رشتههای اصلی در تعیین تعرفه خدمات مهندسی هستند. همچنین تعرفه برای رشتههای مرتبط با هر یک از رشتههای فوق، طبق تعرفه رشته اصلی محاسبه خواهد شد.
*طبقهبندی ساختمانها بر اساس تعداد طبقات نیز، بر اساس مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و بند 18-1-1 مشخص شده است؛
بنابر توضیحات ارائه شده، در جداول فوق حق الزحمه خدمات مهندسی در استان تهران، بر اساس دو پارامتر رشته و گروه ساختمانی توسط سازمان نظام مهندسی استان تهران تعیین شده است.
نحوه محاسبه حق الزحمه نظارت ساختمان:
به عنوان مثال در استان تهران، حق الزحمه نظارت رشته عمران برای یک ساختمان 5 طبقه، به متراژ کل 460 متر مربع، به صورت زیر محاسبه میشود:
حق الزحمه نظارت عمران در سال 1403، برای ساختمان 5 طبقه، طبق جدول فوق 180,653 ریال مشخص شده است که با ضرب این عدد در متراژ کل ساختمان(460متر مربع)، مبلغ حق الزحمه نظارت برای این پروژه(حدوداً 30 میلیون تومان) به دست میآید
برای آموزش نظارت ساختمان- صفر تا صد نظارت ساختمان بتنی و فولادی (پک سیویل من) اینجا کلیک کنید.
نحوه محاسبه حق الزحمه طراحی معماری ساختمان:
به عنوان مثال در استان تهران، حق الزحمه طراحی رشته طراحی معماری، برای یک ساختمان 5 طبقه به متراژ 460 متر مربع، به صورت زیر محاسبه میشود:
حق الزحمه طراحی معماری در سال 1403، برای ساختمان 5 طبقه، طبق جدول فوق 456000 ریال مشخص شده است، که با ضرب این عدد در متراژ کل ساختمان(460متر مربع)، مبلغ حق الزحمه طراحی معماری برای این پروژه (حدوداً 21 میلیون تومان) به دست میآید.
برای آموزش طراحی فاز یک معماری با ضوابط شهرداری اینجا کلیک کنید.
برای آموزش نقشه خوانی سازه و ساختمان اینجا کلیک کنید.
نحوه محاسبه حق الزحمه محاسبات ساختمان:
به عنوان مثال دراستان تهران، حق الزحمه طراحی رشته عمران، برای یک ساختمان 5 طبقه به متراژ 460 متر مربع، به صورت زیر محاسبه می شود:
حق الزحمه طراحی عمران در سال 1403، برای ساختمان5 طبقه، طبق جدول فوق 250,527 ریال مشخص شده است که با ضرب این عدد در متراژ کل ساختمان(460متر مربع)، مبلغ حق الزحمه طراحی عمران برای این پروژه (حدوداً 24 میلیون تومان) به دست میآید.
برای آموزش پروژه محور طراحی سازه فولادی و بتنی با ایتبس و سیف (پک پاراپلاس) اینجا کلیک کنید.
نحوه محاسبه حق الزحمه اجرا ساختمان:
جدول فوق توسط انجمن سازندگان مسکن و ساختمان برای محاسبهی حق الزحمه مجری ارائه شده است؛
به عنوان مثال در استان تهران، حق الزحمه اجرا ، برای یک ساختمان 6 طبقه به متراژ1000 متر مربع، به صورت زیر محاسبه میشود:
بر اساس جدول فوق حق الزحمه اجرا در سال 1403، برای ساختمان6 طبقه، 000,000,200 تومان محاسبه میشود.
برای آموزش صفر تا صد اجرا ساختمان بتنی (پک سیویل من پلاس) اینجا کلیک کنید.
در این مقاله به سوالات پرتکرار در مورد حق الزحمه خدمات مهندسی و روش محاسبه تعرفه حق الزحمه پرداخته شد که با مطالعه کامل آن میتوانید، تعرفه خدمات مهندسی را برای هر رشته تعیین نمایید و از مبلغ حق الزحمهی خود مطلع شوید.
منابع:
- سایت نظام مهندسی ساختمان استان تهران https:// tceo.ir
- انجمن سازندگان مسکن و ساختمان