• 02191017183
  • info@paracivil.org

دیوار حائل چیست؟|آموزش بارگذاری و مدل سازی در نرم افزار ایتبس

با افزایش روز افزون تمایل به شهرنشینی در سال‌های اخیر و به تبع اون رشد جمعیت شهرها، میزان تراکم ساختمان‌ها بالارفته و در نتیجه تامین فضاهایی مانند پارکینگ و انباری در آپارتمان‌ها به یکی از معضلات اصلی برای سازندگان، معماران و مهندسان طراح سازه تبدیل شده بود. همان‌طور که می‌دونیم یکی از راهکارهای اساسی برای حل این مشکل استفاده از طبقات منفی به عنوان پارکینگ و انباری می‌باشد. اما در گذشته این راه حل با یک چالش جدی روبرو بود و اون هم عدم داشتن مقاومت کافی ِدیوارهای آجری (با ضخامت متعارف) در مقابل فشارجانبی خاک در طبقات منفی است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی ساخت و ساز امروزه شاهد این هستیم که انواع روش‌های گوناگون برای پایدارسازی گود و مقابله با فشارخاک در طبقات منفی وجود دارد. یکی از روش‌های پرکاربرد در این زمینه استفاده از دیوارهای حائل بتنی است که در این مقاله مرجع به آن پرداخته‌ایم.

 

سرفصل‌های مقاله

  1. معرفی دیوارحائل
  2. انواع دیوارهای حائل
  3. تفاوت عملکرد دیوار حائل و دیوار برشی
  4. بارهای وارد بر دیوار حائل
  5. مدل ‌سازی دیوار حائل بتنی در نرم افزار ETABS

دیوار حائل چیست و چه کاربردی دارد؟

دیوار حائل به طور کلی به دیواری اطلاق میشه که توانایی تحمل فشار خاکِ پشتِ خودش رو داشته باشه و بتونه مانع از حرکت خاک، به سمت داخل بشه. لذا یکی از بخش‌های اصلی و مهم در اجرای ساختمان بحث پایدارسازی خاک اطراف محل پروژه می‌باشد. این موضوع به شیوه‌های مختلفی میتونه انجام بشه که یکی از پرکاربردترین اون‌ها استفاده از دیوارهای حائل در ترازهای منفی هست. بنابراین میشه گفت مهم‌ترین وظیفه دیوارحائل تحمل فشار جانبیِ خاکِ اطراف محل ساختمان هست تا با این کار جلوی حرکت خاک گرفته بشه و بتونیم خاک رو سرجای خودش پایدار کنیم. اصطلاحاً به این کار پایدارسازی گود هم میگن که میتونه با انواع روش‌های مختلف انجام بشه که یکی از اون‌ها استفاده از دیوارهای حائل بتنی در طبقات منفی است.

 

دیوار حائل چیست؟

 

دیوار حائل و سایر روش‌های پایدار سازی گود در مبحث هفتم

مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان که یک مبنع مهم و کاربردی در خصوص طراحی فونداسیون و انواع روش‌های گودبرداری به حساب میاد، در فصل پنجم به بررسی انواع سازه‌ نگهبان پرداخته است.

دربند 7-5-2-1 انواع سازه‌های نگهبان جهت نگهداری خاک و پایدارسازی گود به صورت زیر پیشنهاد شده است:

 

دیوار حائل چیست؟

 

این روش‌ها از نظر عملکرد و نحوه اجرا با هم متفاوت هستند اما همه شون یک وظیفه اصلی دارن و اون حفظ خاک موجود و جلوگیری از حرکت اون هست.

با توجه به موضوع این مقاله در خصوص 4 روش اول در این‌جا فقط به ذکر نام‌شون بسنده می‌کنیم و در ادامه به تشریح مطالب مربوط به دیوارهای زیرزمین یا همون دیوارهای حائل می‌پردازیم.

 

بیشتر بخوانید: فونداسیون چیست؟

 

انواع دیوارهای زیرزمین (دیوارحائل)

مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان در بند 7-5-2-5 دیوارهای زیرزمین (دیوارهای حائل) رو به دو دسته کلی دیوارهای مستقل و دیوارهای متصل تقسیم بندی میکنه.

 

انواع دیوار حائل

 

دیوارهای مستقل

این دیوارها همان‌گونه که از تعریف مبحث هفتم هم مشخصه، هیچ گونه اتصالی با سازه اصلی نداشته و صرفاً جهت تحمل فشار خاک و جلوگیری از حرکت خاک به سمت داخل پروژه احداث میشه. بنابراین این دیوارها رو میشه به صورت یک المان طره‌ای شکل تحت یک بارگسترده جانبی فرض کرد که قبل از شروع اجرای ساختمان (اجرای فونداسیون و غیره) بایستی اجرا بشه.

بنابراین زمانی که این دیوارها برای تحمل فشارخاک احداث میشه، می‌تونیم برای اجرای دیوارهای زیرزمین نیز مانند سایر طبقات از دیوارهای بلوکی مانند سفال، لیکا، هبلکس و … استفاده کنیم.

دیوارهای متصل

این دیوارها برخلاف دیوارهای مستقل، دارای اتصال و پیوستگی با اجزای اصلی سازه بوده و به صورت یکپارچه با اون‌ها اجرا میشن.

تفاوت دیوار برشی بتنی با دیوار حائل

همان طور که می‌دونیم دیوارهای حائل و دیوارهای برشی از نظر ظاهری شباهت زیادی با هم دارند، هردو مانند یک سقف دال بتنی هستند و همچنین شبکه‌ای از آرماتور نیز در هر دوی اون‌ها استفاده میشه.

اما این دو دیوار از نظر عملکردی تفاوت‌هایی رو با هم دارن.

  • دیوارهای حائل برای تحمل فشار جانبی خاک استفاده میشه، درصورتی که دیوارهای برشی برای جذب نیروی زلزله طراحی میشن.
  • باتوجه به وظیفه اصلی دیوارهای حائل (تحمل فشارخاک) نیروهای وارده به این دیوارها به صورت عمود بر صفحه دیوار وارد میشه؛ این در حالی است که فرض ما در طراحی دیوارهای برشی اینه که نیروی جانبی زلزله در راستای صفحه دیوار (موازی با صفحه دیوار) بهش وارد میشه.

عملکرد دیواربرشی و دیوارحائل

درمجموع با توجه به راستای نیروهای وارده به هر دو دیوار میشه اینطور نتیجه گرفت که:


دیوارهای برشی دارای عملکرد درون صفحه‌ای (Membrane) بوده و دیوارهای حائل عملکرد برون صفحه‌ای (Bending) دارند.


البته لازمه به این نکته هم توجه کنید که در واقعیت هیچگاه نمی‌توان به صورت صفر و صدی به قضایا نگاه کرد و تعریف یک عملکرد مشخص برای این دو دیوار به جهت این است که عملکرد هرکدام از این دیوارها در یک راستای مشخص نسبت به اون یکی راستا بسیار قوی‌تر هست.

اجرای دیوار حائل در ساختمان ها

با توجه به رشد جمعیت و افزایش تراکم در ساخت و سازهای شهری و همچنین محدودیت‌های شهرداری در خصوص افزایش ارتفاع ساختمان‌ها لازمه که فکری برای تامین پارکینگ واحد‌های مسکونی در آپارتمان‌ها بشه. بنابراین احداث طبقات زیرزمین با کاربری پارکینگ یکی از اصلی‌ترین روش‌ها برای حل این مشکل هست.

همونطور که گفتیم برای اجرای طبقات نیز در زیرزمین با مشکل فشار جانبی خاک روبرو هستیم و یکی از روش‌های مرسوم و پرکاربرد برای حل این مشکل از گذشته تا کنون اجرای دیوارحائل بوده و هست.

نحوه اجرای دیوار حائل

در زمان‌های گذشته از دیوارهای بنایی آجری به ضخامت‌های 30 تا 40 سانتی‌متری برای تحمل فشارجانبی خاک اطراف در زیرزمین استفاده می‌شد ولی مشکل کار اینجا بود که این دیوارها تحمل فشار جانبی خاک در یک یا حداکثر دو طبقه زیرزمین رو داشتند و برای تعداد طبقات بیشتر نمی‌تونستن پاسخگو باشن.

اما استفاده از دیوارهای حائل بتنی در سال‌های اخیر، این مشکل رو برطرف کرده به نحوی که میشه گفت با توجه به مقاومت بالای دیوارهای حائل بتنی (دیوارهای بتنیِ مسلح شده با شبکه‌های آرماتور) محدودیت تعداد طبقات زیرزمین تا حد زیادی برطرف شده است.

به هر حال به عنوان یک توصیه اجرایی مهم که مورد تأکید دستورالعمل سازمان نظام مهندسی نیز هست برای ساختمان‌های دارای بیش از یک طبقه زیرزمین و یا بیش از 3 متر گودبرداری از تراز صفرزمین، دیوارهای حائل بتنی بایستی طراحی و اجرا بشه؛ چرا که فشار خاک تا ارتفاع 3 متری زیرزمین را می‌توان با اجرای دیوارهای بنایی آجری نیز مهار کرد ولی بیشتر از اون رو نه.

انتقال تراز پایه با وجود دیوار حائل

یکی دیگر از دلایل استفاده از دیوارهای حائل بتنی در ساختمان‌ها، شرط لازمی است که استاندارد 2800 در بند 3-3-1-2 برای انتقال تراز پایه به ارتفاع بالاتر قرارداده است.

تراز پایه دیوار حائل

 

همانطور که مشاهده می‌کنید مطابق بند صریح استاندارد 2800 یکی از شروط اصلی انتقال ترازپایه به تراز ارتفاعی بالاتر، استفاده از دیوارهای حائل بتن‌آرمه هست.

بارهای وارد بر دیوار حائل

قبل از اینکه وارد موضوع بارهای وارد بر دیوارحائل شویم بهتره ابتدا کمی در خصوص چگونگی توزیع فشار خاک ناشی از وزن، که از روابط مکانیک خاک بدست میاد توضیح بدیم.

توزیع فشار جانبی خاک

همانطور که اشاره شد با توجه به روابط و فرضیات موجود در علم مکانیک خاک فشار جانبی ناشی از وزن خاک رو به صورت یک توزیع مثلثی در ارتفاع، در نظرمی‌گیریم.

به همین منظور در این مقاله به دو روش برای محاسبه فشارجانبی خاک اشاره می‌کنیم. یک روش به صورت دقیق‌تر بوده که حاصل از نتایج آزمایشگاهی خاک محل پروژه و روابط مکانیک خاک است و روش دوم که به عنوان یک روش تقریبی است.

روش دقیق حاصل از نتایج آزمایشگاهی

اگر از درس مکانیک خاک به یاد داشته باشید برای محاسبه فشارجانبی خاک، می‌تونستیم سه حالت زیر را برای درنظرگرفتن اثر این فشار  فرض کنیم:

  • فشار حالت سکون: زمانی که دیوار نسبت به خاک پشت خودش هیچ گونه حرکتی در راستای افقی نداره. در این حالت از ضریب فشار خاک در حالت سکون که K0 با نمایش میدیم استفاده میشه.
  • فشار فعال (حالت محرک active): زمانی که دیوار به اندازه‌ای مشخص از خاک فاصله می‌گیره و در این حالت کمترین فشار جانبی از طرف خاک به دیوار وارد میشه. ضریب فشار جانبی خاک در حالت محرک را با Ka نمایش میدیم.

 

فشار جانبی خاک در دیوار حائل

 

  • فشار مقاوم (حالت مقاوم Passive): برعکس حالت فشار محرک، زمانی که دیوار به سمت خاکِ پشت خودش دوران میکنه فشار جانبی خاک در حالت مقاوم درنظرگرفته میشه. در این حالت فشار جانبی وارد به دیوار بیشترین مقدار نسبت به دو حالت سکون و محرک رو خواهد داشت. ضریب فشار جانبی خاک در این حالت رو با Kp نشان میدیم.

فشار خاک در دیوار حائل

 

بنابراین داریم:

Ka<K0<Kp

سوال: کدام یک از حالات زیر رو برای محاسبه فشار خاک وارد به دیوار حائل باید درنظر بگیریم؟

 مطابق بند 7-5-4-3-5 مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان برای دیوارهای حائل متصل (که قبلاً معرفی شد) بایستی از روابط مربوط به فشار خاک در حالت سکون (K0) استفاده کنیم. در این حالت دیوارحائل به صورت یک دیوار صلب فرض میشه که هیچ گونه حرکت افقی نسبت به خاک پشت خودش نداره.

توزیع مثلثی فشار جانبی خاک

با توجه به فرضیات و روابط موجود در علم مکانیک خاک فشار جانبی در همه حالات اشاره شده (محرک، مقاوم و سکون) به صورت یک توزیع مثلثی مطابق شکل زیر در نظرگرفته میشه:

 

توزیع فشار خاک در دیوار حائل

 

همانطور که در شکل بالا مشاهده می‌کنید توزیع فشار خاک را برای یک خاک غیرچسبنده (0=C) در حالت فشارخاک محرک به این شکل درنظرمی‌گیریم. لازم به ذکر است که رابطه فشارجانبی خاک در حالت‌هایی که خاک‌های چسبنده بوده (0≠C) و یا دارای فشار سربار باشد متفاوت بوده و جملات بیشتری خواهد داشت که برای مطالعات بیشتر می‌تونید به منابع اصلی دروس مکانیک خاک مراجعه کنید.

   ⇐ نکته: ضرایب فشارجانبی خاک (Ka,Kp,K0) در واقع نسبتِ فشار جانبی به فشار قائم خاک بوده و یک پارامتر بی بُعد می‌باشد. بنابراین واحد فشارجانبی خاک در پایین مثلث (در شکل بالا) به صورت کیلوگرم بر متر مربع هست.

روابط محاسبه ضرایب فشار خاک در سه حالت سکون، محرک و مقاوم برای خاک‌های دانه‌ای (0=C) به شرح زیر است: ( Φ زاویه اصطکاک داخلی خاک)

 

ضرایب فشار خاک وارد به دیوار حائل

 

بنابراین در این حالت با داشتن نتایج آزمایشگاهی خاک (Φ,γ) می‌تونیم محاسبه فشار جانبی خاک رو بر اساس توزیع مثلثی انجام بدیم.

محاسبه فشار جانبی طراحی خاک بر اساس جدول مبحث ششم

روش دیگری که مبحث ششم مقررات ملی ساختمان برای محاسبه فشار جانبی خاک ارائه شده به این شرح است: در جدول 6-4-1 مبحث ششم با توجه به طبقه بندی خاک‌ها برای هر نوع خاک، بارطراحی جانبی (که ما در قسمت قبل محاسبه کردیم)  ارائه شده است.

   ⇐ نکته: در صورتی که از روش قبلی برای محاسبه فشار جانبی خاک استفاده کردین می‌تونید مقدار اون رو با مقدار ارائه شده در این جدول مقایسه کنید و برای طراحی در جهت اطمینان، بیشترین  دو مقدار رو در نظربگیریم.

 

فشار جانبی خاک

 

P1 فشار جانبی محاسبه شده از روابط مکانیک خاک

P2 فشار جانبی حاصل از جدول 6-4-1

 

بار طراحی دیوار حائل

 

مدل سازی دیوار حائل در ایتبس

در این قسمت قصد داریم مدلسازی دیوار حائل رو به صورت پروژه محور در نرم افزار ایتبس انجام بدیم تا مطلب با شیوه بهتر و کاربردی‌تر ارائه بشه.

عکس زیر برشی از قسمت طبقات زیر زمین یک پروژه است که تراز کف تمام شده زیرزمین دوم 5.50- بوده و با احتساب 40 سانتی‌متر کفسازی در این طبقه تراز روی فونداسیون 5.90- می‌باشد.

 

دیوار حائل بتنی چیست؟

 

با توجه به مطالبی که در قسمت‌های قبل ارائه شد قصد داریم اطراف طبقه زیرزمینِ دوم رو دیوارحائل اجرا کنیم. چرا فقط زیرزمین دوم؟

همانطور که گفتیم ، تا تراز 3- متر و یا یک طبقه زیرزمین رو می‌تونیم از دیوارهای آجری برای مقابله با فشار جانبی خاک استفاده کنیم، اما از آن تراز به پایین رو بایستی دیوار حائل بتنی اجرا کنیم.

بنابراین ترسیم دیوارحائل در این پروژه از روی تراز فونداسیون (5.90-) تا تراز کف زیرزمین اول (2.50-) انجام می‌شود و برای تراز 2.50- تا تراز صفر زمین، از دیوارهای آجری برای مقابله با فشار خاک استفاده می‌کنیم.

   ⇐ نکته: به دلیل اختلاف 10 سانتی‌متری تراز معماری و تراز سازه‌ای، تراز کف سازه‌ای طبقه زیرزمین اول در نرم افزار Etabs برابر با 2.60- میشه. (یعنی 10 سانت پایین‌تر از تراز معماری)

تعریف دیوار حائل در ایتبس

ابتدا قبل از هر کار ی باید دیوارحائل و مشخصات اون رو به نرم افزار معرفی کنیم. برای این کار مطابق تصویر زیر از منوی Define عمل می‌کنیم.

 

دیوار حائل در ایتبس

 

سپس در پنجره بازشده با استفاده از گزینه …Add New یک مقطع دیوار جدید به ضخامت 30 سانتی‌متر تعریف می‌کنیم.

 

تعریف دیوار حائل در ETABS

 

نکته:

  • طبق تجربه در پروژه‌های متعارف با حدود 3 یا 4 طبقه زیرزمین، عدد 30 سانتی‌متر برای ضخامت دیوار، جهت تحمل فشار جانبی خاک جوابگو می‌باشد.
  • نوع المان دیوار حائل (Modeling Type) رو هم با توجه به این‌که این دیوار تحت نیروهای خارج از صفحه قرار می‌گیره و رفتار خارج از صفحه خواهد داشت، از نوع Shell در نظرمی‌گیریم. همچنین چون ضخامت این المان در مقابل سایر ابعادش بسیار کمترهست، یک المان لاغر به حساب میاد و اون رو از نوع Shell-Thin قرار میدیم.

ترسیم دیوار حائل در ایتبس

برای ترسیم دیوار حائل دو روش وجود داره:

  • ترسیم دیوار با استفاده از منوی Draw
  • ترسیم با استفاده از گسترش المان خطی به المان سطحی (منوی Edit)

ترسیم دیوار حائل (روش اول)

برای ترسیم دیوارحائل میتونیم مطابق تصویر زیر از منوی Draw و یا نوار ابزار اون اقدام کنیم.

دیوار حائل در ایتبس

 

سپس مطابق شکل زیر در نمای قاب اقدام به ترسیم دیوارهای حائل در اطراف سازه می‌کنیم.

 

دیوار حائل در ایتبس

 

 ترسیم دیوار حائل (روش دوم با استفاده از گسترش المان خطی به المان سطحی)

برای این کار ابتدا باید در پلان سقفی قراربگیریم که قصد داریم در قسمت زیرین اون سقف، دیوار حائل ترسیم کنیم. یعنی در مثال پروژه ما، باید روی پلان با تراز 2.60- قراربگیریم و تمامی تیرهای پیرامونی این پلان (تیرهای اطراف سازه) رو انتخاب می‌کنیم.

مطابق تصویر زیر از منوی Edit به قسمت Extrude رفته و سپس روی گزینه Extrude Frame to Shell کلیک می‌کنیم. (در واقع قصد داریم یک المان خطی مانند تیر رو در امتدادی که به نرم افزار معرفی می‌کنیم کِش بدیم تا تبدیل به یک المان سطحی مانند دیوار بشه)

ترسیم دیوار حائل در ایتبس

 

در پنجره باز شده به نرم افزار می‌گیم که تیرهای انتخاب شده در تراز 2.60- رو به اندازه اختلاف این تراز تا روی فونداسیون (که عدد 3.30- میشه) کِش بده و تبدیل به یک المان سطحی کنه.

 

گسترش سطحی المان‌های خطی

 

بعد از این که OK می‌کنیم می‌بینیم که این کار به درستی انجام شده و اطراف سازه ما در ترازی که مدنظرمون بود توسط یک المان سطحی (با رنگ قرمز) پوشیده شده است.

 

دیوار حائل چیست؟

 

اختصاص دیوار حائل تعریف شده

در این مرحله دیوارهای ترسیم شده را انتخاب و از منوی Assign دیوارحائل 30 سانتی‌متری (RW30) که در مرحله قبل تعریف کرده بودیم رو بهش اختصاص میدیم. برای انتخاب راحت‌تر می‌تونید از منوی Select گزینه Select By Object Type رو کلیک کرده و سپس مطابق تصویر زیر دیوارها Walls رو انتخاب کنید.

 

دیوار حائل در ایتبس

 

سپس از منوی Assign مقطع RW30 رو به دیوارهای انتخاب شده اختصاص میدیم.

 

اختصاص دیوار حائل

 

ضرایب ترک خوردگی دیوار حائل

در این مرحله بایستی ضرایب ترک خوردگی رو به دیوارهای حائل اختصاص بدیم. مطابق جدول زیر در آیین نامه ACI318-19، ضرایب ترک خوردگی دیوارها (بدون نام بردن از نوع عملکرد دیوار که برشی یا حائل هست) در حالت ترک خورده 0.35 و در حالت بدون ترک خوردگی 0.7 می‌باشد.

 

ترک خوردگی دیوار حائل

 

بنابراین ابتدا با فرض عدم ترک خوردگی دیوارهای حائل اون‌ها رو انتخاب و ضریب 0.7 رو بهشون اعمال می‌کنیم. بنابراین مطابق شکل زیر پس از انتخاب دیوارهای حائل از منوی Assign ضرایب ترک‌خوردگی رو اعمال می‌کنیم.

ترک خوردگی دیوار حائل

 

در پنجره باز شده مربوط به ضرایب ترک خوردگی سختی‌های داخل و خارج صفحه رو 0.7 گذاشته و OK می‌کنیم.

 

دیوار حائل در ایتبس

 

تغییرجهت محورهای محلی مختصات در دیوارهای حائل

با توجه به اینکه جهت بارِ خاکِ وارده به دیوارهای حائل از بیرون به سمت داخل ساختمان هست، پس باید ابتدا جهت یکی از محورهای محلی دیوارهای حائل رو مطابق با همین جهت تغییر دهیم. برای اینکه این موضوع رو بهتر متوجه بشین ابتدا دکمه SetDisplayOption رو کلیک کرده و سپس در پنجره بازشده مطابق تصویر زیر محورهای محلی (Local Axes) المان‌های سطحی (Shell Assignment) رو فعال می‌کنیم.

 

مدلسازی دیوار حائل بتنی

 

پس از فعال کردن این گزینه جهت محورهای محلی روی دیوارهای حائل به نمایش درمیاد. (مطابق تصویر زیر)

 

مدلسازی دیوار حائل در ایتبس

 

در این تصویر ما با محورهای آبی رنگ کار داریم چراکه این محور درجهت بار خاکی است که به دیوارحائل وارد میشه. اما همانطور که مشاهده می‌کنید جهت محور آبی رنگ در تمامی دیوارها به سمت داخل ساختمان  نیست. پس ما باید در اینجا دیوارهایی که جهت محور آبی رنگشان به سمت بیرون ساختمان هست رو انتخاب و 180 درجه تغییر جهت دهیم تا به سمت داخل ساختمان برگردد.

به این منظور پس از اینکه دیوارهای موردنظر رو انتخاب کردیم مطابق تصویر زیر از گزینه Edit تغییرجهت کامل در  راستای شماره 3 رو انتخاب می‌کنیم. (Reverse Wall Local 3 Axis)

تغییرجهت محور محلی دیوارحائل

 

اعمال فشار خاک به دیوار حائل در ایتبس

همانطور که قبلاً هم اشاره شد، فشار خاک وارده به دیوار حائل به صورت یک بار مثلثی بوده که حداکثر مقدار اون (عدد مربوط به قاعده مثلث) با توجه به مشخصات خاک و مقدار ارتفاع دیوار از سطح زمین بدست میاد. بنابراین بایستی مقدار Pdesign که در بخش دوم این مقاله بهش اشاره شد رو محاسبه کنیم.

   ⇐ نکته: به عنوان یک توصیه در جهت اطمینان و همچنین در صورت عدم وجود مشخصات دقیق از خاک محل پروژه میتونیم از رابطه زیر برای محاسبه فشار جانبی خاک در پای دیوار استفاده کنیم.

 

فشار خاک

 

  • γ وزن مخصوص خاک (در صورت عدم اطلاع از وضعیت خاک عدد 4تن بر مترمکعب قراربدین)
  • φ زاویه اصطعکاک داخلی خاک ( در صورت عدم اطلاع از وضعیت خاک عدد 30 درجه قرارمیدیم)
  • H ارتفاع پای دیوار از تراز روی خاک.

 

بنابراین اگر اعداد ذکر شده به صورت پیش فرض رو در عبارت بالا ضرب کنم به مقدار زیر میرسم:

 

 

⇐ نکته: با توجه به اینکه در نرم افزار ETABS امکان بار گسترده مثلثی وجود ندارد لذا باید این بار مثلثی رو به صورت یک بار معادل گسترده مستطیلی در نظربگیریم. برای اینکار مطابق عکس زیر عمل می‌کنیم.

برای معادل سازی بار گسترده مثلثی به بارگسترده مستطیلی بایستی مطابق رابطه زیر سطح مقطع پروفیل عرضی این دو بار رو برابر هم قرار دهیم:

 

فشار خاک دیوار حائل

 

در این مرحله تمامی دیوارهای حائل رو انتخاب و مطابق تصویر زیر از منوی Assign بار 4.25 تن بر مترمربع رو در جهت LocalAxes3 (محور آبی رنگ) وارد می‌کنیم.

 

بارگذاری دیوار حائل در ایتبس

 

مش بندی دیوار حائل

به جهت محاسبه هرچه دقیق‌تر تنش‌های وارده به دیوار حائل، بایستی اون رو به قطعات ریزتری تقسیم‌بندی کنیم تا نرم افزار با استفاده از روش اجزای محدود و با دقت بالاتر اون رو تحلیل کنه.

برای اینکار میتونیم به دو شیوه مش‌بندی رو انجام بدیم:

  • مش بندی اتوماتیک
  • مش بندی دستی

برای استفاده هر کدام از روش‌های مش‌بندی ابتدا باید تمامی دیوارهای حائل رو انتخاب کنیم.

مش بندی اتوماتیک

جهت انجام دادن مش‌بندی به صورت اتوماتیک بایستی مطابق تصویر زیر از منوی Assign اقدام کنیم.

مش بندی اتوماتیک دیوار حائل

 

سپس در پنجره بازشده گزینه Auto Rectangular Mesh رو انتخاب و دکمه Advanced رو میزنم تا در پنجره بازشده حداکثر سایز مش‌بندی مستطیلی رو به نرم افزار معرفی کنیم. (این نکته رو توجه کنید که هر چه عدد کمتری رو اینجا وارد کنید سایز مش‌بندی شما ریزتر میشه و آنالیز دقیق‌تری صورت می‌گیره ولی از طرف دیگه سرعت تحلیل نرم افزار هم کند خواهد شد.)

 

مش اتوماتیک دیوار حائل

 

مش بندی دستی

برای انجام دادن مش‌بندی دیوار حائل به صورت دستی، بایستی مطابق تصویر زیر از منوی Edit اقدام کنیم.

 

مش دستی دیوار حائل

 

در پنجره باز شده Devide Shells بایستی گزینه سوم رو انتخاب و سپس به تعداد تقسیمات هر کدام از المان‌های صفحه‌ای رو واردکنیم. (4*4 یعنی المان رو هم در راستایی افقی و هم عمودی به 4 قسمت مساوی تقسیم بندی می‌کند)

 

مش بندی دستی دیوار حائل در ایتبس

 

گیردار کردن پای دیوار در محل‌های مش‌بندی شده

در این مرحله نیز پای تمامی نقاط مش‌بندی شده که به زمین متصل هستند رو انتخاب کرده و از منوی Assign این نقاط رو گیردار می‌کنیم. (مراحل انجام این کار به ترتیب در تصویر زیر نمایش داده شده است)

گیردار کردن پای دیوار حائل

 

جمع بندی

  1. باتوجه به نیاز به تأمینِ طبقاتِ منفی (زیرزمین) در پروژه‌های امروزی، استفاده از دیوارحائل به عنوان یکی از روش‌های پایدارسازی خاک، رشد چشمگیری داشته است.
  2. دیوارهای حائل و دیوارهای برشی از نظر ظاهری شباهت زیادی دارن ولی دارای عملکرد متفاوتی هستند.
  3. دیوارهای حائل برای مقابله با فشار جانبی خاک و دیوارهای برشی وظیفه باربری لرزه‌ای رو دارن.
  4. دیوارهای حائل عمدتاً دارای رفتار خارج از صفحه (نیروهای خاک به صورت عمود بردیوار) و دیوارهای برشی رفتار درون صفحه‌ای (نیروی زلزله در راستای صفحه دیوار) دارن.
  5. فشارجانبی خاک مطابق روابط مکانیک خاک در حالت‌های سکون، محرک و مقاوم محاسبه می‌شود.
  6. براساس علم مکانیک خاک توزیع فشار جانبی خاک به صورت مثلثی درنظرگرفته میشه، اما چون در نرم افزار ایتبس امکان وارد کردن توزیع مثلثی وجود نداره اون رو با یک توزیع مستطیلی معادل می‌کنیم.

سوالات متداول

دیوار حائل چیست؟

دیوار حائل به طور کلی به دیواری گفته می شود که وظیفه آن تحمل بار خاک پشت خود را دارد و در انواع مختلف بتنی، سنگی، آجری و ... وجود دارند.

انواع دیوار حائل کدام است؟

دیوار حائل به صورت کلی به دو دسته دیوار حائل مستقل و دیوار حائل متصل وجود دارد که در حالت اول دیوار مستقل از سازه رفتار کرده و در حالت دوم دیوار به المان های سازه متصل است.

تفاوت دیوار حائل بتنی و دیوار برشی بتنی چیست؟

عمده تفاوت دیوار حائل و دیوار برشی در نوع بارهای وارد بر آن است به طوری که بار وارد شده به دیوار حائل به صورت خارج از صفحه و بارهای جانبی وارد دیوار برشی بتنی به صورت داخل صفحه می باشد.

 

منابع

  1. مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، ویرایش سال 1396.
  2. مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان، ویرایش سال 1392
  3. نشریه 308 نظام فنی و اجرایی کشور، راهنمای طراحی دیوارهای حائل – بازنگری سال 1396
  4. آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله – استاندارد 2800- ویرایش چهارم
  5. آیین نامه بتن امریکا ACI318-19
  6. آموزش طراحی سازه پاراپلاس مهندس امیرطه نوروزی - 1400

 

بحث درباره این مقاله

نظرات

  • 124 1400/08/14 23:33
    تعریف نشده است صبا نژادحمدی

    سلام وقتتون بخیر این مقاله عالی و مفید رو من چطوری میتونم دانلود کنم داشته باشم؟

    پاسخ
    134 1400/08/26 12:40
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال124

    سلام مهندس وقتتون بخیر برای دانلود مقالات میتونین از اپلیکیشن پاراسیویل استفاده کنین

    پاسخ
    298 1400/10/30 13:20
    تعریف نشده است زهرا سادات حسینی

    سلام ممنونم از مقاله بسیار مفیدی که ارائه دادین، سوالی که داشتم این هست که دیوار حائل بتنی با دیوار برشی بتنی چه تفاوت هایی داره؟

    پاسخ
    299 1400/10/30 13:24
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال298

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر همونطوری که در متن مقاله هم اشاره شده دیوارهای حائل برای تحمل فشار جانبی خاک استفاده میشه، درصورتی که دیوارهای برشی برای جذب نیروی زلزله طراحی میشن. باتوجه به وظیفه اصلی دیوارهای حائل (تحمل فشارخاک) نیروهای وارده به این دیوارها به صورت عمود بر صفحه دیوار وارد میشه؛ این در حالی است که فرض ما در طراحی دیوارهای برشی اینه که نیروی جانبی زلزله در راستای صفحه دیوار (موازی با صفحه دیوار) بهش وارد میشه.

    پاسخ
    301 1400/11/01 20:03
    تعریف نشده است امیرحسین دبیری

    سلام در پک پاراپلاس نحوه طراحی دیوار حائل هنوز گفته نشده آیا بهش پرداخته میشه؟

    پاسخ
    305 1400/11/02 10:07
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال301

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر بله در قسمت بتنی دوره آموزش طراحی سازه پاراپلاس به طراحی دیوار حائل هم پرداخته خواهد شد.

    پاسخ
    302 1400/11/01 20:42
    تعریف نشده است امین سیدی

    سلام وقت بخیر مدلسازی و طراحی دیوار حائل بتنی در پک پاراپلاس آموزش داده شده است؟

    پاسخ
    306 1400/11/02 10:09
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال302

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر مدلسازی توی ابتدای قسمت طراحی سازه بتنی پاراپلاس آموزش داده شده و طراحی دیوار حائل هم در انتهای بخش بتنی گفته میشه.

    پاسخ
    317 1400/11/02 11:46
    تعریف نشده است محمد دارابی

    سلام فوق العاده مفید و کاربردی و پربار بود ممنون از تیم خوبتون

    پاسخ
    334 1400/11/03 12:19
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال317

    سلام مهندس دارابی عزیز وقتتون بخیر و شادی باشه، ممنون از لطفتون خداروشکر که براتون مفید بوده

    پاسخ
    377 1400/11/05 11:02
    تعریف نشده است نازنین رستگار

    سلام مهندس و سپاس بابت این مقاله مفید سوالی داشتم در خصوص فصلی که در اون دیوار حائل داره اجرا میشه؛ آیا اگر در فصل سرد و بارندگی باشیم چسبندگی خاک و اجرای دیوار حائل متفاوت نیست ؟ آیا این موضوع در بار گذاری های خارج از صفحه دیوار موثر است؟

    پاسخ
    493 1400/11/10 12:17
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال377

    سلام وقت بخیر مهندس جان 
    چسبندگی خاک در یک زمان مشخص تعیین نمیشه بلکه پروفیل خاک در عمق متفاوت بررسی میشه، وجود آب قطعا در رفتار خاک تاثیر داره  و باعث کاهش ظرفیت خاک و افزایش فشار جانبی خاک میشه

    پاسخ
    390 1400/11/05 17:29
    تعریف نشده است علی

    سلام مهندس وقتتون بخیر ممنون بابت این مقاله مفید اگر امکانش هست لطفا منو راهنمایی بفرمائید با توجه به شباهت زیادی که از نظر ظاهری بین دیوار های حائل و دیوار های بتنی وجود داره بهتر نیست که بگیم دیوار حائل تقریبا شبیه دیوار برشی قالب بندی و اجرا می شه با این تفاوت که دیگر المان مرزی ها و نیروی رفت و برگشتی زلزله برای آن معنا ندارد؟ و احتمالا مش بندی یکنواخت تری خواهد داشت چون یک بار گسترده از طرف خاک را در جهت عمود بر صفحه خود تحمل می کند. درسته؟

    پاسخ
    496 1400/11/11 10:05
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال390

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر دیوار حائل با دیوار برشی از لحاظ رفتاری فرقی ندارد. چیزی که تفاوت ایجاد میکنه نوع لنگر وارده به دیوار هستش. دیوارحائل عمدتا لنگرهای خارج از صفحه را تحمل میکنه که ناشی از فشار جانبی خاک هستش ولی دیوار برشی عمدتا لنگرهای داخل صفحه را تحمل میکنه. نسبت ارتفاع به طول دیوارها در نوع آرماتورگذاری دیوار نقش خیلی مهمی داره، در صورتی که دیوار لاغر باشه رفتار نسبتا خمشی داره و نیاز به وجود المان مرزی خیلی جدی تر میشه ولی وقتی دیوار چاق باشه رفتار بیشتر برشی میشه و آرماتورها دیگه لازم نیست متمرکز باشه در دو انتهای خودش. در دیوارحائل ها آرماتورهای کمرکش نقش خمشی هم دارند و مثل یک دال دو طرفه عمل میکنند ولی در دیوارهای برشی آرماتورهای کمرکش عمدتا برای برش هستند

    پاسخ
    419 1400/11/06 11:54
    تعریف نشده است امیرحسین

    عالی بود ممنون

    پاسخ
    477 1400/11/09 11:54
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال419

    خداروشکر که براتون مفید بوده مهندس جان

    پاسخ
    444 1400/11/07 20:34
    تعریف نشده است نازنین جعفری

    سلام و وقت بخیر با توجه به مطلبی که نوشته شده آیا درسته که بگیم اجرای دیوار حائل درست مثل دیگر روش های پایدار سازی گود از جمله خرپا، داپ دان و مهار متقابل یک روش برای پایدار سازی گود میباشد با این تفاوت که دیگر برچیده نمیشود و در داخل سازه باقی می ماند؟

    پاسخ
    497 1400/11/11 10:08
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال444

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر اجرای دیوار حائل مشابهتی با اجرای تاپ دان، مهار متقابل و … نداره اگر منظورتون ماهیت دیوار حائل هست بله یکی از روشهای پایدار سازی گود استفاده از دیوار حائل هست.

    پاسخ
    459 1400/11/09 10:58
    تعریف نشده است مهدی جامعی

    سلام. آیا دیوار حائل، همزمان میتونه نقش دیوار برشی رو هم داشته باشه ؟ اگر بله، چه زمانی؟

    پاسخ
    498 1400/11/11 10:10
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال459

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر دیوار حائل با دیوار برشی از لحاظ رفتاری فرقی ندارد. چیزی که تفاوت ایجاد میکنه نوع لنگر وارده به دیوار هستش. دیوارحائل عمدتا لنگرهای خارج از صفحه را تحمل میکنه که ناشی از فشار جانبی خاک هستش ولی دیوار برشی عمدتا لنگرهای داخل صفحه را تحمل میکنه.

    پاسخ
    489 1400/11/09 19:18
    تعریف نشده است نیما کاظمی

    سلام مهندس جان آیا تمامی دیوارهایی که بتنی و مسلح هستند و درمقابل فشار جانبی خاک مقاومت می کنند دیوار حائل نام دارند؟ و آیا بار جانبی خاک همیشه مثلثی است؟

    پاسخ
    527 1400/11/12 10:40
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال489

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر دیوار حائل لزوما نباید از جنس بتن آرمه باشد، می تواند با استفاده از مصالح دیگری نیز ساخته شده باشد.

    پاسخ
    519 1400/11/11 17:23
    تعریف نشده است اکبر دارابی

    سلام خسته نباشید ممنون بابت این مطلب مفید میشه لطفا یک مطلب هم شامل تفاوت ها و شباهت های دیوار حائل منتشر کنید ؟

    پاسخ
    525 1400/11/12 10:38
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال519

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر شباهت ها و تفاوت های دیوار حائل با دیوار برشی منظورتون هست؟

    پاسخ
    520 1400/11/11 17:30
    تعریف نشده است آرمان یادگاری

    سلام مهندس برای طراحی دیوار حائل در ایتبز کدوم منبع رو برای مطالعه بیشتر توصیه می فرمائید؟

    پاسخ
    526 1400/11/12 10:39
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال520

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر برای یادگیری طراحی دیوار حائل در ETABS میتونین از دوره آموزش طراحی سازه پاراپلاس استفاده کنین.

    پاسخ
    564 1400/11/12 17:13
    تعریف نشده است هدیه جواهریان

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر ممنون بابت مطالب خوبتون آیا ضرایب ترک خوردگی در دیوار حائل مثل ضرایب ترک خوردگی در دیوار برشی است؟ و یا با توجه به راستناهای متفاوت بارهای وارده ضرایب هم در اینجا متفاوت هستند زیرا مقاومت دیوار حائل در مقابل نیرو های خارج از صفحه خود می باشد.

    پاسخ
    588 1400/11/16 11:56
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال564

    سلام وقت بخیر 
    ضرایب ترک خوردگی دیوارحائل هم مانند ضرایب ترک خوردگی دیواربرشی اعمال میشه. دیوارها در راستای عمود بر صفحه مانند رفتار دال باید ضرایب 0.25 داشته باشند و در راستای داخل صفحه با توجه به ترک خورده بودن یا نبودن به ترتیب 0.35 یا 0.7 اعمال می شوند. نکته ای که در خصوص دیوارهای حائل وجود دارد به دلیلی طول زیاد معمولا ترک نمیخورند و ضریب داخل صفحه اون ها در اکثر اوقات 0.7 می باشد.

    پاسخ
    614 1400/11/16 16:29
    تعریف نشده است علی نیک نژاد

    سلام وقتتون بخیر آیا دیوار حائل فقط در تراز های منفی اجرا می شود ؟

    پاسخ
    643 1400/11/19 11:40
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال614

    سلام وقتتون بخیر کاربرد دیوارحائا همان طور که از اسم آن پیداست ایجاد مانعی بین سازه و خاک اطراف آن دارد، به همین منظور هرجایی که فشار  خاک بخواهد بر  سازه ما وارد شود یکی از روشهای موثر استفاده از دیوار حائل می باشد

    پاسخ
    615 1400/11/16 16:30
    تعریف نشده است باران امینی

    سلام و ممنون از مطالب خوبتون آیا وقتی از دیوار حائل استفاده می کنیم تراز 0.00 پایین تر می آید و کف طبقه زیر زمین 0.00 ما می شود ؟

    پاسخ
    644 1400/11/19 11:40
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال615

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر نه این اتفاق نمیوفته و ترازها تغییری نمی کنه

    پاسخ
    616 1400/11/16 16:33
    تعریف نشده است محمدرضا عالم شاهی

    سلام و درود خدمت شما مهندس جان دو سر دیوار حائل گیردار در نظر گرفته می شه و گیر دار اجرا میشه ؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    پاسخ
    693 1400/11/19 13:36
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال616

    سلام مهندس جان
    بله قطعا گیردار هستش
    مگر میتوان در بتن مفصلی اجرا کرد اون هم دیوار رو؟

    پاسخ
    633 1400/11/17 20:27
    تعریف نشده است مریم عزیزی

    سلام و درود خدمت شما و ممنون به خاطر این مقاله فوق العاده اگر ممکنه بفرمائید روش اجرای دیوار حائل با دیوار برشی چه تفاوتی دارد؟

    پاسخ
    779 1400/11/25 15:05
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال633

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر از نظر اجرا کردن باهم تفاوت خاصی ندارن، انشالله در مقالات آینده به نحوه اجرا دیوار برشی و دیوار حائل هم خواهیم پرداخت.

    پاسخ
    712 1400/11/19 17:25
    تعریف نشده است نگار خلیلی

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر آیا دیوار حائل می تواند به جز تحمل فشار بار در تحمل نیرو های جانبی زلزله نیز نقش مثبتی ایفا کند؟

    پاسخ
    899 1401/01/13 17:28
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال712

    سلام مهندس وقتتون بخیر بستگی به محل در نظر گرفتن تراز پایه در سازه دارد اگر تراز پایه بالای دیوار حائل باشد دیوار حائل نقشی در تحمل نیروی جانبی زلزله ندارد.

    پاسخ
    713 1400/11/19 17:26
    تعریف نشده است ثنا بهرام

    سلام وقتتون بخیر تفاوت دیوار برشی با دیوار حائل فقط در تحمل نیرو هایشان می باشد؟ و یا در روش اجرا هم متفاوت هستند؟

    پاسخ
    900 1401/01/13 17:29
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال713

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر باشه، در روش اجرا تفاوت خاصی ندارند.

    پاسخ
    731 1400/11/20 17:29
    تعریف نشده است ثنا رفیعی

    سلام لطفا بفرمائید آیا دیوار حائل می تواند باعث تغییر تراز باشد ؟

    پاسخ
    1444 1401/04/08 12:54
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال731

    سلام مهندس اگر شرایط ی که در استاندارد 2800 گفته شده محیا بشه میشه  تراز پایه از روی فونداسیون به روی دیوار حائل تغییر پیدا کنه که تمامی شرایطی که 2800 بیان کرده هدفش ایجاد یک باکس صلب در سازه می باشد.

    پاسخ
    758 1400/11/23 17:59
    تعریف نشده است ثنا نیک خواه

    سلام مهندس جان برای طراحی دستی دیوار حائل هم یک منبع مناسب معرفی کنید با سپاس از این مقاله مفید

    پاسخ
    1445 1401/04/08 12:57
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال758

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر میتونین به کتاب های مرجع مثل  دینامیک خاک داس مراجعه کنین.

    پاسخ
    759 1400/11/23 18:01
    تعریف نشده است امیر احمدی

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر روش قالب بندی در دیوارهای حائل چگونه است ؟ یک طرفه باید باشد ؟

    پاسخ
    1446 1401/04/08 13:00
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال759

    سلام مهندس وقتتون بخیر بستگی به شرایط پروژه قالب بندی دیوارهای حائل می تواند به صورت یک یا دو طرفه انجام شود.

    پاسخ
    1422 1401/04/04 17:34
    تعریف نشده است شقایق متحیرپسند

    سلام و درود چه زمانی از دیوارهای زیر زمین میتوانیم به عنوان دیوار حائل هم استفاده کنیم و در واقع چه زمانی نیازی به دیوارحائل نداریم ؟ و این دیوارهای زیرزمین چند سانتی متر باید ضخامت داشته باشد ؟

    پاسخ
    2006 1401/06/15 11:13
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال1422

    سلام و درود 
    معمولا اگر طبقات زیرزمین از یک طبقه بیشتر باشه حتما باید از دیوارحائل برای مقابله با فشار خاک استفاده کنید.
    ضخامت براساس طراحی تعیین میشه

    پاسخ
    1429 1401/04/06 17:27
    تعریف نشده است نیما شاهی

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر بسیار بسیار مقاله مفید و ارزنده ای بود آیا درسته که بگیم چون بر خلاف دیوارهای برشی در دیوار های حائل دیگر نیروی درون صفحه نداریم و تنها نیرو ها نیروهای خارج صفحه ای هستند که از سوی خاک وارد می شوند بنابراین در این نوع دیوارهای سازه ای دیگر المان مرزی همانند آنچه در دیوار برشی داشتیم وجود ندارد ؟ به عبارتی احتمالا این یکی از مهمترین تفاوت های اجرایی دیوارهای برشی و دیوارهای حائل می باشد.

    پاسخ
    2007 1401/06/15 11:14
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال1429

    سلام و درود 
    بله دقیقا به همین خاطر هستش 
    کلا نوع رفتار دیوارهای حائل به خاطر نسبت ارتفاع به طول دیوار رفتاری متفاوت نسبت به دیوار برشی هستش

    پاسخ
    2317 1401/06/30 11:03
    تعریف نشده است امیر هنرمندی

    سلام و درود بسیار ممقاله خوبی بود آیا شما در پک های آموزشی خودتون پکی دارید که به طور کامل طراحی و اجرای دیوار حائل رو تحت شرایط مختلف آب و هوایی و برای انواع خاک ها و انواع زمین ها آموزش داده باشه ؟ با سپاس

    پاسخ
    2394 1401/07/10 10:31
    پشتیبانی پاراسیویل پشتیبانی پاراسیویل admin ارسال2317

    سلام مهندس هنرمندی عزیز وقتتون بخیر باشه در دوره آموزش ایتبس و سیف پاراپلاس طراحی دیوار حائل به طور کامل تدریس شده است و در دوره اجرای ساختمان بتنی هم به بحث اجرای دیوار حائل پرداخته شده است.

    پاسخ
    2351 1401/07/04 00:03
    تعریف نشده است نوید شمسایی

    سلام و درود مهندس جان در طراحی دیوار حائل مهمترین فاکتور چیه ؟ و در چه سازه هایی وجود دیوار حائل الزامی هست ؟

    پاسخ
    3026 1401/08/23 15:09
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال2351

    سلام مهندس. موارد مختلفی قابل بررسی هست اما معمولا مهم تریم برش خارج از صفحه هست که بهش باید دقت بشه. اگر عمق گود بیشتر از یک طبقه یا سه متر حدودا باشه، نیاز به دیوار حائل بتنی و کمتر از سه متر بسته به شرایط طراحی و نوع خاک و مجاورت ها، دیوار حائل آجری میتونه استفاده بشه.

    پاسخ
    3201 1401/09/20 17:46
    تعریف نشده است سعید شاهرخی

    سلام و درود مهندس جان دیوار حائل چگونه باعث تغییر در تراز پایه میشه ؟ ممنون که در این روزهای سخت و تاریخی ایران همواره پاسخگوی سوالات علمی و به فکر پیشرفت جامعه مهندسی هستید

    پاسخ
    3245 1401/09/22 15:39
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال3201

    سلام مهندس. اگر ساز و کار اون رو میخواید بدونید و نه ضوابط اون، از اونجایی که دیوار حائل دور تا دور سازه دارای سختی بسیار زیادی هست، حرکت جانبی سازه در اون طبقات رو به حداقل ممکن میرسونه و تراز پایه هم ترازی هست که سازه از اونجا به بالا نسبت به زمین در زلزله دارای حرکت هست، پس اگر به صفر نزدیک کنه اون جابجایی رو، در نتیجه تراز پایه بالاتر میاد.

    پاسخ
    18874 1402/06/04 18:20
    تعریف نشده است حامد فروزنده

    مهندس جان مقاله خوبی بود هرچند که همچنان احساس می کنم چند بار دیگه بهتره بخونم ولی به هر صورت فعلا یک سوال مهم دارم که بهتره از خودتون بپرسم پیشاپیش از پاسخگویی خوب تون کمال تشکر رو دارم به نظر شما چرا اتصال دیوار حائل به سازه باعث بالاتر رفتن تراز پایه میشه ؟ و اصلا منظور از اتصال کامل به سازه چیه ؟

    پاسخ
    19777 1402/11/15 09:11
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال18874

    درود بر شما مهندس عزیز خسته نباشید و خدا قوت می گم به شما که به هر حال تا به اینجا با مقالات ما همراه بودید اگر فکر می کنید مقاله ای به طور کلی براتون سنگین هست بهتره با مقالات اجرایی و مفاهم پایه ای مثل تحلیل یا مبانی سازه یا نقشه خوانی آموزش دیدن خودتون (در بحث بازار کار ) رو پیش ببرید که در این خصوص آموزش های رایگان و غیر رایگان زیادی از مجموعه ما منتشر شده برای اطلاع بیشتر از جزییات این آموزش ها حتما پست ها و آموزش های رایگان پیج مهندس نوروزی و هم چنین استوری ها رو دنبال کنید تا به موقع از آموزش های رایگان منتشر شده اطلاع پیدا کنید همچنین کتاب ها مقالات و ویدیو های اموزشی زیادی هم در اپلیکیشن پاراسیویل موجود هست که با نصب اپلیکیشن میتونید ازش استفاده کنید

     در مورد سوال شما اگر بخوام به طور خلاصه یک سر نخ بدم اونم اینه که باید به تعریف تراز پایه برگردیم یعنی ترازی که از آن تراز به پایین در هنگام زلزله هیچ جابه جایی نسبت به زمین اتفاق نیفته حال وقتی دیوار حائل که سختی زیادی داره به خود سازه متصل میشه مثل این است که سطح سخت زمین بالا تر (در ارتفاع طبقه همکف)  قرار گرفته است به همین دلیل به جای روی فونداسیون (در طبقه منفی یک مثلا) باید تراز پایه از روی طبقه هم کف محاسبه بشه 

    پاسخ

    ارسال نظرات

    پاسخ

مطلع شدن از جدید ترین خبر ها

برای دریافت جدیدترین اخبار و مطلع شدن از جشنواره پاراسیویل ایمیل خود را وارد کنید

اطلاعات خود را وارد کنید.