• 02191017183
  • info@paracivil.org

وال پست چیست؟ بررسی جامع ضوابط اجرایی و طراحی والپست

بر اساس تجربه زلزله های گذشته می توان گفت که دیوارهای یک ساختمان از مهم ترین قسمت های آن می باشند که باید در مراحل طراحی سازه و اجرای ساختمان توجه بسیار ویژه ای به آن ها شود. رفتار درون صفحه و برون صفحه دیوارهای پرکننده تاثیر بسیار مهمی بر عملکرد کلی و کارایی ساختمان در هنگام زلزله دارد. بسیار مشاهده شده است که در زلزله های اخیر مثل زلزله سرپل ذهاب در سال 1396  سازه ساختمان به تنهایی قابلیت تحمل بارهای زلزله را داشته است ولی به علت اثرات دیوار های پرکننده سازه در زلزله دچار آسیب هایی شده است. حال در این مقاله فصد داریم تا ببنیم برای محافظت از دیوار ها در حین وارد شدن بار جانبی به آن چه نمهیداتی باید اندیشیده شود؟

در این مقاله به تشریح اعضایی که منجر به یکپارچه سازی این دیوارها و درگیرکردن آنها با سازه اصلی می شوند می پردازیم، این اعضا که وال پست نامیده می شوند نقش اساسی در یکپارچه سازی و مهار دیوارهای ساختمان دارند. در ادامه به بررسی جامع وال پست به همراه یک ویدیو کاربردی خواهیم پرداخت.

سرفصل‌های این مقاله

  1. وال پست چیست و انواع آن کدام است؟
  2. ضوابط قرارگیری وال پست ­
  3. مسئولیت اجرا
  4. روش­ های اتصال
  5. نکات محاسباتی و اجرایی وال پست­
  6. مزیت­ها و معایب
  7. اشتباهات رایج در اجرا
  8. کنترل مقاومت دیوارهای بنایی و طراحی وال پست­

وال پست چیست؟

وال پست (wall post) از ترکیب دو کلمه wall و post که به ترتیب به معنی دیوار و نگه داشتن می باشند، تشکیل شده است. بنابراین در لغت به معنای نگه دارنده دیوار است. والپست ها المان هایی غیرسازه ای هستند که هدف از به کارگیری آن ها یکپارچه سازی عملکرد دیوارها و قاب های ساختمانی است. کارکرد کلی آن ها به این صورت است که دیوار را با اسکلت درگیر می سازد و آن را در برابر بارهای جانبی مثل زلزله و باد مهار می کند.

 

والپست چیست؟

 

هدف از اجرای وال پست چیست؟

هدف از اجرای وال پست انتقال نیروی جانبی وارد بر میانقاب ها به سازه اصلی است. میانقاب ها که اعضایی غیرسازه ای هستند در صورت عدم اتصال به اسکلت سازه، در هنگام واردشدن نیروهای جانبی مانند زلزله دچار خرابی می شوند و فرو می ریزند و می توانند خسارت های جانی و مالی فراوانی را وارد نمایند حتی اگر اسکلت سازه دچار خرابی نشده باشد. از مثال هایی که در زمینه این خرابی می توان ذکر کرد، زلزله کرمانشاه در سال 1396 است که اینگونه خرابی بسیار مشهود بود.

 

زلزله سرپل ذهاب کرمانشاه 1396

 

انواع والپست کدام است؟

وال پست ها از نظر مصالح تشکیل دهنده آن ها و نحوه قرارگیری در ساختمان به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند. در یک دسته بندی کلی وال پست ها را می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی کرد:

  • تقسیم بندی به مصالح تشکیل دهنده
  • تقسیم بندی از نظر نحوه قرار گیری

مصالح تشکیل دهنده وال پست چیست؟

از نظر مصالح تشکیل دهنده به دو دسته فلزی و بتنی تقسیم می شوند که وال پست فلزی در سازه های دارای اسکلت فولادی و بتنی و وال پست بتنی در سازه های با مصالح بنایی کاربرد دارند. وال پست های فلزی یا فولادی را به شکل های ناودانی، نبشی و قوطی می سازند.

نحوه قرارگیری والپست

وال پست ها را می توان به دو صورت عمودی و افقی اجرا کرد.

 

والپست عمودی

 

والپست افقی

 

ضوابط قرارگیری وال پست

مطابق با بند 8-3-5 مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1398 و نیز بند 7-5-3 استاندارد 2800 ویرایش چهارم در خصوص اجرای وال پست ها و دیوارهای جداگر موارد زیر باید رعایت گردد:

1) حداکثر ارتفاع مجاز دیوار غیرسازه ای از تراز کف مجاور 3.5 متر یا 30 برابر عرض دیوار می باشد. در صورت تجاوز از این حد، باید با استفاده از مهارهای افقی مناسب، این الزام محقق شود. مهار افقی (وال پست افقی) باید در طول دیوار به طور پیوسته ادامه یافته و به نزدیک ترین عناصر قائم سازه ای مهار شود.

2) طول آزاد دیوار غیرسازه ای بین دو پشت بند یا کلاف نباید از 40 برابر عرض دیوار و یا 6 متر بیش تر باشد، درغیر این صورت، لازم است با تعبیه مهار قائم، این الزام محقق شود. مهار قائم (وال پست قائم ) باید در تمام ارتفاع دیوار به طور پیوسته ادامه یافته و به نزدیک ترین عناصر افقی سازه ای مهار شود. 

3) حداقل نسبت ضخامت به ارتفاع دیوار غیرسازه ای نباید از یک سی ام کمتر باشد. در صورت استفاده از آجر، حداقل ضخامت دیوار غیرسازه ای باید برابر با عرض آجر باشد .

4) دیوار غیرسازه ای که در تمام ارتفاع طبقه ادامه دارد، باید کاملا به زیر پوشش سقف مهار شود.

5) لبه فوقانی (افقی) دیوار غیرسازه ای که در تمام ارتفاع ادامه ندارد، باید با کلاف فولادی یا ناودانی نمره 6 یا معادل مقطع بتن مسلح یا چوبی که به دیوار سازه ای یا کلاف های احاطه کننده دیوار غیرسازه ای متصل باشد، مقید شود .

6) در صورتی که لبه قائم دیوار غیرسازه ای (تیغه) آزاد باشد، این لبه باید به یک تیغه دیگر، یا یک دیوار عمود بر آن، یا کلاف قائم و یا ستونک معادل (وال پست) یک ناودانی فولادی نمره 6 یا مقطع بتن آرمه یا چوبی، با اتصال کافی تکیه داشته باشد .

7) در طرفین تمامی بازشوها می بایست وال پست اجرا گردد.

 

ضوابط وال پست

ضوابط وال پست

 

وال پست استاندارد 2800

آیین نامه وال پست

 

همچنین در بند 4-9-1-3 مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1392 بر رعایت ضوابط بالا تاکید شده است که در تمام دیوارهای ساختمان، جهت مقاومت در برابر زمین لرزه، ضوابط مبحث ششم مقررات ملّی ساختمان و آئین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد 2800) باید رعایت گردد.

مسئولیت اجرای والپست

مطابق با مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1384، بررسی نقشه های اجرایی برعهده مهندس ناظر و مجری است، بنابراین کنترل اجرای درست و دقیق وال پست ها بر عهده مهندس ناظر سازه و مهندس ناظر معمار می باشد. مهندس ناظر سازه وظیفه کنترل اجرای صحیح وال پست از نظر الزامات سازه ای و لرزه ای و مهندس ناظر معمار هم وظیفه کنترل اجرای دیوارهای داخلی وال پست ها را دارند. درصورتی که در یک سازه برای دیواری مطابق با ضوابط مطرح شده در قبل، نیاز به اجرای والپست باشد اما در نقشه های اجرایی نشان داده نشده باشد، مهندس ناظر باید دستور اصلاح نقشه های اجرایی را به مجری بدهد و اصلاح صورت گیرد. توصیه می‌شود مهندسان ناظر درصورتی‌ که مالک وال پست و نبشی کشی را انجام نداد، برگه پایان کار را مهر و امضا نکنند. در هرصورت اگر وال پست ها مطابق با نقشه های ساختمانی اجرا نگردند و در هنگام وقوع باد یا زلزله دیوارها ریزش کنند و آسیب جانی و مالی به ساکنین وارد گردد، یکی از افرادی که مقصر خواهد بود مهندس ناظر می باشد.

نکات محاسباتی وال پست ها

جزئیات وال پست ها باید مطابق با استاندارد 2800 ویرایش چهارم در نقشه های سازه ای درج شود که این جزئیات شامل موارد زیر می باشد:

  1. جزئیات و اتصالات اعضای قائم و افقی لازم برای مهار دیوارهای بدون بازشو
  2. جزئیات و اتصالات اعضای قاتم و افقی لازم برای مهار دیوارهای دارای بازشو
  3. جزئیات و اتصالات اعضای قائم و افقی لازم برای مهار لبه تراس ها و جان پناه ها
  4. جزئیات اجرایی دیوارهای زیرزمین که بار خاک به آن ها وارد می شود.

همچنین مطابق با مطالب ذکر شده در بندهای قبل موارد زیر نیز باید در نقشه های سازه ای درج شوند:

  1. فاصله بین وال پست های افقی از هم و از کف ، حداقل 3.5 متر یا 30 برابر ضخامت دیوار لحاظ گردد.
  2. فاصله بین وال پست های قائم از هم، حداقل 6 متر یا 40 برابر ضخامت دیوار لحاظ گردد.
  3. آخرین ردیف دیوارچینی باید با فشار و ملات کافی زیر سقف جای داده شود.
  4. لبه قائم دیوارها نباید به صورت آزاد رها شوند و باید به تیغه یا دیوار عمود مجاور متصل شوند یا کلاف قائم در لبه آنها اجرا گردد.
  5. دیوارهایی که تا زیر سقف امتداد پیدا نمی کنند را باید با کلاف افقی به المان های پایدار مهار کرد.
  6. درصورتی که آجر نما بعد از آجر پشت چیده شود، باید مفتول فلزی انتظار داخل ملات دیوار پشت به فواصل افقی و قائم 50 سانتی متری به کار برد تا از اتصال دو دیوار مطمئن شد یا دیوار نما را توسط نبشی مهار نمود.
  7. در طبقه بام، ستون های کناری باید به اندازه ارتفاع جان پناه بلندتر اجرا شده تا از آن برای مهار جانبی جان پناه استفاده کرد.

 

اجرای والپست در ساختمان

 

اجرای والپست

 

نکات اجرایی وال پست ها

درهنگام اجرای وال پست ها باید به نکات زیر دقت شود:

  1. جزئیات اجرایی وال پست توسط سازنده یا مجری ابلاغ شده باشد
  2. از شاقول بودن وال پست ها مطمئن شویم.
  3. در محل اتصال تیر بتنی و وال پست باید بیس پلیت کار گذاشته شود و یا میلگرد در تیر کاشته شود و وال پست ها به آن جوش شوند.
  4. در وال پست های قائم باید در فواصل 1 متری میلگرد آجدار نمره 10 به قوطی یا نبشی های وال پست جوش شود تا گیرداری بین تیغه و وال پست ایجاد شود.
  5. در وال پست های افقی باید در فواصل 1 تا 1.5  متری با استفاده از میلگرد نمره 14، وال پست را به سقف متصل نمود تا گیرداری لازم را داشته باشد.
  6. حداقل اندازه نبشی مصرفی برای ساخت وال پست 5 است اما بهتر است از نبشی 6 استفاده شود. درصورتی که انتخاب طراح نبشی دوبل باشد، باید دهانه آن 1 سانتی متر بیشتر از ضخامت دیوار انتخاب شود تا تا تیغه کاملا داخل دیوار قرار گیرد.
  7. وال پست هایی که کنار ستون قرار می گیرند باید یک فاصله 4 تا 5 سانتی متری با ستون داشته باشند تا در هنگام واردشدن بارهای جانبی، ستون به دیوار فشار جانبی وارد نکند و دیوار تخریب نگردد. همچنین این فاصله 4 تا 5 سانتی متری باید با مصالح نرمی همچون یونولیت پر شود.
  8. به منظور اتصال بهتر وال پست ها با دیوار مجاور و نیز برای جلوگیری از ترک های ناشی از حرکات جانبی ساختمان در مرحله نازک کاری، روی وال پست ها رابیتس (توری) بکشیم و با سیم مفتول محکم کنیم.
  9. پروفیل هایی که برای ساخت وال پست ها به کار می روند باید حتما ضد زنگ خورده باشند.
  10. در چهارچوب پنجره ها باید وال پست گذاری صورت گیرد.
  11. در قسمت بالای دیوارچینی و نزدیک تیغه باید مطابق با شکلی که نشان داده شد از آجر با وزن بالا و ملات با کیفیت استفاده نمود.
  12. نبشی های افقی و قائم باید به صورت پشت به پشت اجرا شوند تا دیوار در بیش از یک طرف داخل نبشی ها اجرا شود.

 

والپست در پیوست ششم استاندارد 2800

 

اجرای وال پست

اجرای وال پست فلزی در اسکلت فولادی

اجرای وال پست فلزی در اسکلت فلزی، آسانترین نوع اجرای وال پست است که در آن وال پست های افقی و قائم فلزی به وسیله جوشکاری، به تیرها و ستون ها جوش می شوند و سپس دیوارچینی صورت می گیرد.

اجرای وال پست بتنی در اسکلت بتنی

در ابتدا محل قرارگیری وال پست ها مطابق با نقشه های سازه ای مشخص می شود. سپس ورق ها اتصال در کف و سقف روی تیرها و سقف نصب می شوند. فاصله نصب وال پست ها را در هنگام اجرای دیوار خالی می گذاریم. سپس در هنگام چیدن ردیف های بلوک ها در هر دو ردیف از یک بست استفاده می کنیم و دو دیوار مجزا را به هم متصل می کنیم. در ادامه بعد از ساخت دیوار 4 میلگرد را به ورق های اتصال شده به کف ها و سقف ها جوش می دهیم و سپس با استفاده از سیم آرماتوربندی بست های میان ردیف ها را به میلگردها می بندیم. در آخر هم دو طرف دیوار را قالب می بندیم و داخل قالب ها بتن می ریزیم. پس از باز کردن قالب ها در میان دیوارها، وال پست هایی با ضخامتی منطبق بر ضخامت دیوار خواهیم داشت.

اجرای وال پست فلزی در اسکلت بتنی

برای اجرای این وال پست ها، پلیت ها قبل از بتن ریزی داخل قالب ها جاگذاری می شوند و بعد از اتمام بتن ریزی و باز کردن قالب ها، پلیت ها برای جوشکاری وال پست ها استفاده می شوند. در صورتی که پلیت ها قبل از بتن ریزی تعبیه نشوند، می توان با انکر بولت پلیت ها را در تیرها و ستون ها جای داد و سپس وال پست ها را به آن جوش کرد.

اجرای وال پست فلزی در بلوک سبک

در این روش همانند روش قبل ابتدا محل قرارگیری وال پست ها را مطابق با نقشه روی کف و سقف مشخص می کنیم و سپس ورق های اتصال را به کف و سقف متصل می کنیم. در ادامه وال پست ها را به ورق ها جوش می دهیم و در یک طرف بلوک ها را به صورت کامل و در سمت دیگر وال پست را از داخل بلوک با اره ایجاد می کنیم.

 

اجرای وال پست فلزی

 

اجرای وال پست بتنی

 

مزایا و معایب استفاده از وال پست

استفاده از وال پست در مزایایی دارد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

 

  1. خسارات جانی و مالی ناشی از ریختن دیوارها را در مواقع واردشدن بار جانبی کاهش می دهد.
  2. استفاده از وال پست فولادی موجب افزایش ظرفیت استهلاک در سازه می شود که این خود منجر به افزایش پایداری در قاب ها می گردد.
  3. به کارگیری وال پست ها می تواند از آسیب رسانی به اعضای اصلی سازه جلوگیری کند و عملکرد سازه را مناسب تر سازد.

 

از جمله معایب وال پست هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  1. به طور کلی وال پست ها سختی سازه را افزایش می دهند. از طرفی معماران با فضابندی سازه، دیوارهای غیرسازه ای را به طور نامنظم در پلان پخش می کنند. در نتیجه این دو امر، مرکز سختی واقعی سازه متفاوت از مرکز سختی خواهد بود که در محاسبات منظور شده است ( با توجه به این که دیوارهای غیرسازه ای در محاسبات منظور نمی شوند) بنابراین فاصله بین مرکز جرم و مرکز سختی طبقات افزایش می یابد و ممان پیچشی ناشی از بار جانبی وارده که در طراحی برای آن اثری لحاظ نشده است ، افزایش می یابد.
  2. از آنجایی که نبشی های وال پست از دو طرف به کف و سقف جوش می شوند، امکان انبساط طولی نبشی در گرما وجود ندارد. بنابراین افزایش طول در نبشی دو سر مهار و جوش شده موجب کمانش می شود که خروج از محوری حدود 3-4 سانتی متر را در نبشی ها ایجاد می کند که موجب ایجاد تنش در دیوار و ترک خوردگی نازک کاری آن می شود.

اشتباهات رایج در اجرای وال پست

تا به این جای کار به بررسی ویژگی های وال پست در سازه های فولادی و بتنی پرداختیم. در اجرای وال پست ها اشتباهاتی نیز وجود دارد که متاسفانه بسیار رایج است و لازم است تا در این مقاله به بررسی این اشتباهات رایج بپردازیم. این اشتباهات رایج شامل موارد زیر است:

 

  • به کارگیری میلگرد به جای نبشی در اجرای کلاف های افقی به دلیل کمتر بودن هزینه آن
  • عدم اجرای پشت به پشت نبشی های افقی و قائم که موجب می شود دیوار فقط در یک سمت داخل نبشی ها قرار گیرد و درگیری لازم را پیدا نکند. 

 

کنترل مقاومت دیوارهای بنایی و طراحی وال پست

مطابق با مطالب بیان شده در بند پ6-1-4-2 پیوست ششم استاندارد 2800 در مورد دیوارها، دیوارهای بلوکی با توجه به عملکرد دو طرفه آنها در جهت افقی باید با استفاده از ابزار مناسب مسلح شوند. در شکل زیر نحوه قرارگیری میلگردهای بستر نشان داده شده است.

 

میلگرد بستر

 

با توجه به مطالبی که تا اینجا مطرح شد، ما برای دیوارهای غیرسازه ای نیاز به اجرای وال پست ها داریم. در ادامه نحوه طراحی وال پست ها را شرح می دهیم.

گام اول: طول و ارتفاع دیوار را مطابق با ضوابط مطرح شده در بند 3 این مقاله کنترل می کنیم تا تشخیص دهیم آیا دیوار نیاز به وال پست دارد یا خیر.
گام دوم: جنس مصالح به کار رفته در دیوار (جنس بلوک ها و نوع ملات) و نیز ضخامت دیوار را مشخص میکنیم.
گام سوم: مقاومت خمشی طراحی دیوار در واحد طول را در دو راستای مسلح و غیرمسلح آن مطابق با بند 1-11-1-2 ضابطه 729 از روابط زیر محاسبه می کنیم.

مقاومت خمشی طراحی دیوار غیرمسلح با بلوک رسی ، سیمانی و AAC:

 

مقاومت خمشی طراحی دیوار

 

که در آن
Md1: مقاومت خمشی طراحی دیوار غیرمسلح برحسب N.mm
0.6: ضریب کاهش مقاومت برای دیوارهای غیرمسلح
fr: مدول گسختگی دیوار بر حسب MPa که از جدول زیر از ضابطه 729 بر اساس نوع ملات و نوع سیمان مصرفی به دست می آید.

 

مدول گسیختگی دیوار

 

Ig: ممان اینرسی مقطع موثر ترک نخورده دیوار در جهت خارج از صفحه برحسب mm^4
C: فاصله مرکز سطح مقطع موثر دیوار تا دورترین تار کششی برحسب mm

مقاومت خمشی طراحی دیوار غیرمسلح با بلوک توخالی و فاقد دوغاب:

 

مقاومت خمشی طراحی دیوار غیر مسلح

 

مقاومت خمشی طراحی دیوار مسلح:

 

مقاومت خمشی طراحی دیوار

 

که در آن
Md1 : مقاومت خمشی طراحی دیوار مسلح برحسب N.mm
0.9: ضریب کاهش مقاومت برای دیوارهای مسلح
As: سطح مقطع فولاد تحت کشش (میلگردهاي بستر واقع در یک رج) بر حسب mm2
Fy: مقاومت تسلیم فولاد تحت کشش برحسب MPa
f'm: مقاومت فشاری دیوار برحسب MPa که از جداول های زیر از ضابطه 729 بر اساس مقاومت فشاری واحدهای بنایی رسی و سیمانی به دست می آید.

 

مقاومت فشاری دیوار رسی

 

مقاومت فشاری دیوار سیمانی

 


d: برای دیوارهای با واحد بنایی توپر برابر با نصف ضخامت دیوار و برای دیوارهای بنایی با واحد بنایی توخالی برابر با فاصله دورترین تار فشاری تا میانه ضخامت پوسته کششی بلوك توخالی است.
B: فاصله میلگردهای بستر از یکدیگر در ارتفاع  دیوار بر حسب mm
β: مطابق با شکل زیر از ضابطه 729 تعیین می شود.

 

توزیع کرنش و نیرو در مقطع دیوار بنایی

 

 

طراحی وال پست

 

گام چهارم: تقاضای خمشی نهایی در واحد طول در هر جهت را مطابق با روابط زیر از نشریه 729 محاسبه می کنیم.

تقاضای خمشی افقی در دیوارهای بنایی دارای میلگرد بستر افقی:

 

تقاضای خمشی افقی در دیوارهای بنایی

 

تقاضای خمشی قائم در دیوارهای بنایی دارای میلگرد بستر افقی:

 

تقاضای خمشی قائم در دیوارهای بنایی

 

که در آن:
Mu2: تقاضای خمشی افقی
Mu1: تقاضای خمشی قائم
L: طول دیوار
α2: ضریب خمش افقی که مطابق با جداول 4-2 تا 4-13 از بند 4-5-3 ضابطه 729 به دست می آید.
Wu: فشار طراحی دیوار
μ: نسبت اورتوگنال مطابق با رابطه زیر:

 

مقاومت طراحی وال پست

 

Mn2: ظرفیت خمشی اسمی دیوار در جهت افقی
Mn1: ظرفیت خمشی اسمی دیوار در جهت قائم

انواع عملکرد دیوارها با توجه به شکل 19 و جدول 4 که از ضابطه 729 برداشت شده است، نشان داده شده اند. از آنجایی که میانقاب های مدنظر ما در این مقاله جداسازی شده اند، لذا وضعیت چهار طرف مفصلی را خواهند داشت که مطابق با شکل و جدول زیر مشمول حالت E خواهند بود. در جدول بعد هم مقادیر α2 برای حالت E از ضابطه 729 آورده شده است. سایر حالات را می توان از جداول شماره 4-2 تا 4-13 این ضابطه برداشت نمود.

سوالات متداول

وال پست چیست؟

وال پست (wall post) در لغت به معنای نگه دارنده دیوار است. والپست ها المان هایی غیرسازه ای هستند که هدف از به کارگیری آن ها یکپارچه سازی عملکرد دیوارها و قاب های ساختمانی است. کارکرد کلی آن ها به این صورت است که دیوار را با اسکلت درگیر می سازد و آن را در برابر بارهای جانبی مثل زلزله و باد مهار می کند.

ضوابط قرارگیری والپست در دیوار چیست؟

همان طور که در این مقاله گفتیم مطابق ضوابط آیین نامه در صورتی که ارتفاع دیوار بیش تر از 3.5 متر یا 30 برابر عرض دیوار باشد و یا طول آن بیش از 6 متر و یا بیشتر از 40 برابر عرض دیوار باشد نیاز به وال پست داریم.

مسئولیت اجرای وال پست در ساختمان با کیست؟

 اجرای درست و دقیق وال پست ها بر عهده مهندس مجری بوده و کنترل اجرای آن با مهندس ناظر سازه که وظیفه کنترل اجرای صحیح وال پست از نظر الزامات سازه ای و لرزه ای و مهندس ناظر معمار هم وظیفه کنترل اجرای دیوارهای داخلی وال پست ها را دارند.

 

بحث درباره این مقاله

نظرات

  • 1739 1401/04/20 20:53
    تعریف نشده است امین بهبهانی

    سلام و درود مهندس جان بسیار بحث مفیدی بود پس منظور از وادار افقی دیوار یا همون میلگرد بستر در واقع وال پست افقی هست که هر ۳ و نیم متر ارتفاع دیوار باید این مفتول ها یا میلگرد های بستر در دیوار کار بشن تا نیروهای عمود بر صفحه دیوار مهار بشن تا دیوار هنگام زلزله یا هر نیروی عمود بر صفحه ای فرو نریزه

    پاسخ
    2837 1401/08/11 12:21
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال1739

    سلام مهندس، خواهش میکنم. در مورد یکی از جملات تون باید بگم که وادار افقی همون میلگرد بستر نیست.

    پاسخ
    2409 1401/07/11 14:20
    تعریف نشده است سجاد عظیمی

    سلام مهندس جان وقتتون بخیر بسیار مطالب به روز و خوبی بود لطفا در مورد وال پست لایو های بیشتری منتشر کنید ممنونم

    پاسخ
    2838 1401/08/11 12:22
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال2409

    سلام مهندس خدارو شکر که مفید بوده براتون، چشم حتما. چند تا لایو هم در این مورد در کارگاه مهندس نوروزی داشتن که در سایت و پیج اینستاگرام هم هست.

    پاسخ
    2658 1401/08/02 16:52
    تعریف نشده است ارسلان میرهادی

    سلام و درود مهندس آیا اجرای وال پست به سیستم سازه ای مرتبط هست ؟ اجرای وادار میانی در سازه های بنایی به چه صورت انجام میشه ؟ با سپاس

    پاسخ
    2839 1401/08/11 12:24
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال2658

    سلام. مثلا در دهانه هایی که دیوار برشی وجود دارن طبیعتا وال پست اجرا نمیشه چون بتن مسلح هست و مهار شده، اما در قاب خمشی این مساله لازم هست.با این دید باید نگاه کنید به این مساله.

    پاسخ
    18273 1401/12/07 14:21
    تعریف نشده است م. احمدی

    سلام. و تشکر از توضیحات مفیدی که ارائه دادید. حالا برای اسکلت فلزی تشابهات و احتمالا مغایرتهایی داره. میشه شیوه بکارگیری والپست در ساختمانهای فلزی را تشریح کنید. سپاسگزارم

    پاسخ
    19668 1402/11/09 12:59
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال18273

    درود بر شما مهندس جان بله دقیقا همینطوره در جزییات اتصال وال پست به ستون و کف تفاوت هایی وجود دارد اما اصول کلی همان است. این جزییات هم در دوره رایگان نقشه خوانی و هم در پک اجرا گفته شده است. مثلا یکی از موارد متفاوت در سازه فولادی اینه که برای اتصال وال پست میانی (وادار میانی) به کف (در پایین وادار) دیگر نیازی به پلیت مدفون و احتمالا تخریب بتن (درصورتیکه از قبل از بتن ریزی پیش بینی نشده باشد ) نخواهیم داشت چرا که در اینجا احتمالا اتصال فولاد به تیر فولادی خواهیم داشت 

    پاسخ
    18349 1402/01/23 12:17
    تعریف نشده است مصطفی قربانی

    ممنون . توضیحات بسیار مفید و بجا بود. لطفا اینستاگرام مهندس ذوالفقاریان رو به اشتراک بذارید.

    پاسخ
    18466 1402/03/14 03:54
    تعریف نشده است خادم

    سلام.مادر سال ۹۰مجوزمون ۲طبقه پیلوت بوده.وما طبقه ۳ رو خلاف ساختیم.الان میخوام عوارض بدم وجریمشو چکار باید کنم.وجریم باحال ۱۳۹۰ حساب میکنن .یانه

    پاسخ
    19669 1402/11/09 13:05
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال18466

    درود بر شما مهندس جان همون طور که میدونید مجموعه ما یک مجموعه طراحی آموزشی هست در زمینه طراحی سازه فعالیت داریم در این زمینه که مربوط به روال ها و مقررات شهرداری هست اطلاع دقیقی ندارم 

    پاسخ
    18474 1402/03/18 14:34
    تعریف نشده است علی اصغر شریف آبادی

    سلام علیکم اول اینکه باید یک خسته نباشید و خدا قوت جانانه گفت به تیم خوب پاراسیویل و مهندس ذولفقاریان علی الخصوص مهندس نوروزی دوست داشتنی که در سرما و گرما و شرایط سخت کارگاهی آموزش هایی اینطور شیوا و درخور توجه تهیه می کنند چیزی که در مورد این آموزش و مقاله بسیار حائز اهمیت بود به روز بودن و کاربردی و مفهومی بودن اون بود در واقع مهندس نوروزی کاملا میدونن چطور بین مفاهیم تئوری و روش های اجرایی ارتباط برقرار کنن جوری که بهترین نتیجه نهایی در اجرا و حتی در طراحی بدست بیاد با این مقاله به راحتی میشه مطمئن شد که بحث وال پست یک بحث کاملا الزامی و بی چون و چرا است و قطعا باید برای دیوار های پیرامونی مطابق با ضوابط استفاده بشه فقط ایا از هر نوع پروفیلی میتونیم به عنوان وادارهای افقی یا عمودی استفاده کنیم ؟

    پاسخ
    18481 1402/03/21 18:58
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال18474

    سلام و درود مهندس. شما محبت دارید و ممنونم از نظر لطف شما به مجموعه پاراسیویل. عرض کنم خدمتتون که برای وادار ها هر پروفیلی میشه استفاده کرد به ظرطی که محاسبه بشه و جواب بده، فقط نوع اتصال اون ثابت و یکسان باید باشه طبق چیزی که پیوست ششم گفته.

    پاسخ
    19462 1402/09/23 10:51
    تعریف نشده است محمد رضا علیزاده

    دیوار با طول بیش از 6 متر که در این طول دیوار هایی متعامد با آن لاریز می شوند را میتوان دیوار با پشت بند در نظر گرفت و بدون والپست اجرا کرد؟ دیوارهایی که فرضا یک فضای 1.5 در 1.5 متر را محدود میکنند و در گوشه چهارچوب درب دارند، با توجه به اینکه دیوار انتهای آزاد با طول کمتر از 1.5 متر به والپست نیاز ندارد، میتوان والپست یا وادار را در قسمت بازشو درب حذف کرد یا خیر؟

    پاسخ
    19566 1402/10/12 10:34
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال19462

    درود بر شما مهندس جان در مورد دیوارهای پیرامونی که از یک طرف به بیرون راه دارند حتما باید تحت هر شرایطی شامل ضوابط وال پست باشند حتی اگر دیوارهای متعامد داخلی به آن رسیده باشند یا خیر. 

    در مورد سوال دوم شما در مورد چهارچوب های درب و پنجره همیشه به وادارهایی نیاز داریم حتی اگر ارتفاع یا طول دیوار بسیار کم باشد 

    پاسخ
    19470 1402/09/29 15:58
    تعریف نشده است صدراله جعفری

    سلام و درود وخسته نباشید به دوستان سپاس از مطالب خوبتون

    پاسخ
    19562 1402/10/12 07:34
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال19470

    درود بر شما مهندس جان خیلی خیلی خوشحالیم که مطالب سایت براتون مفید بوده لطفا اگر در مورد مطالب جدید پیشنهادی دارید یا موضوع خاصی مد نظرتون هست بفرمایید تا در مقالات آتی به اون ها بیشتر پرداخته بشه و بیش از پیش مقالات منتشر شده متناسب با نیاز شما باشه . موفق باشید 

    پاسخ
    19585 1402/10/16 07:41
    تعریف نشده است نیما احمدی هرچگانی

    سلام مهندس ممنون بابت مطالب مفیدتون آیا حتما باید بالا و زیر نبشی ها پلیت باشد نمیشه از نبشی یا ناودونی استفاده کرد که اقتصادی تر باشد؟

    پاسخ
    19644 1402/11/07 09:38
    سجاد وزیریان سجاد وزیریان admin ارسال19585

    درود بر شما مهندس عزیز 

    در حقیقت استفاده از نبشی به عنوان وال پست در مجاورت ستون ها منسوخ شده مگر اینکه بخواین از نبشی به عنوان وادار عمودی استفاده کنید در این صورت در پایین وادار باید حتما پلیت از قبل ( قبل از بتن ریزی) کار گذاشته باشید و اگر از قبل تدابیری نیندیشید باید در این مرحله کمی عملیات تخریب بتن را انجام دهید تا حتما پلیت در پای وادار عمودی (نبشی) برای جوشکاری وجود داشته باشد (تا در پای وادار میانی عمودی اتصال کاملا گیردار تامین شود). و در بالای نبشی (وادار عمودی میانی) حتما باید ناودانی (برای تامین اتصال کشویی و حرکت آزاد درون صفحه) به همراه یونولیت قرار گیرد. 

    البته مواردی که ذکر شد برای دیوارهای پیرامونی یا خارجی بود بدیهی است برای دیوار های داخلی ضوابط متفاوت خواهد بود 

    پاسخ

    ارسال نظرات

    پاسخ

مطلع شدن از جدید ترین خبر ها

برای دریافت جدیدترین اخبار و مطلع شدن از جشنواره پاراسیویل ایمیل خود را وارد کنید

اطلاعات خود را وارد کنید.