سبد خرید خالی است
مدرس : مهندس امیرطه نوروزی
رشته مهندسی عمران یکی از رشته های پرطرفدار و دارای بازار کار گسترده در زمینه های مختلف است. در برخی از منابع از رشته مهندسی عمران به نام مادر رشته های مهندسی نیز یاد شده است. یکی از زمینه های بسیار کاربردی و مهم در این رشته طراحی سازه یا به اصلاح عام تر محاسب سازه است. در این نوشته میخواهیم به بررسی وظایف مهندس طراح سازه پرداخته و ببنینم یک مهندس محاسب چه مهارت هایی باید داشته باشد. هم چنین در ادامه به بررسی روش های کسب درآمد از طراحی سازه و درآمد مهندس محاسب عمران نیز خواهیم پرداخت.
در این مقاله و ویدیو مهندس امیرطه نوروزی به بیان جایگاه شغلی مهندس محاسب و طراح سازه میپردازد. هم چنین در این ویدیو به توانایی هایی که یک مهندس عمران برای تبدیل شدن به یک طراح سازه حرفه ای باید داشته باشد، مواردی مثل تسلط بر نرم افزارهای طراحی مثل نرم افزار ایتبس و سیف، تسلط بر بندهای آیین نامه ها و... به طور کامل اشاره میشود. با ما همراه باشید و ما را از نظرات خودتون در جهت تولید محتوای متناسب با نیازهاتون بهره مند سازید.
رشته مهندسی عمران یک رشته بسیار جذاب است چرا که زمینه های کاری بسیاری در آن وجود دارد. به عبارت دیگر یک فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران در زمینه های کاری مختلفی می تواند وارد بازار کار بشود. یکی از زمینه های بسیار کاربردی و مهم در مهندسی عمران طراحی سازه است. به فردی هم که کار طراحی و محاسبات سازه را انجام می دهد طراح سازه می گویند. به عبارت دیگر طراح سازه به شخصی گفته می شود که اولا به مباحث آیین نامه ای مسلط بوده و بتواند بندهای مختلف آیین نامه را تفسیر کرده و پس از آن با نرم افزارهای مهندسی عمران در حوزه طراحی سازه به طور کامل آشنا بوده و به آن تسلط داشته باشد تا بتواند تفسیرهای انجام شده از آیین نامه را در مدل نرم افزاری خود اعمال کرده و یک سازه را به طور کامل طراحی کند.
مهندس طراح سازه وظیفه دارد تا نقشه های معماری پروژه را به مدل های سازه و نرم افزاری تبدیل کرده و سپس با خروجی گرفتن از نرم افزارهای طراحی سازه این مدل ها را به نقشه های اجرایی (نقشه های سازه ای) تبدیل کند. همان طور که پیش تر اشاره شد یک مهندس طراح سازه باید بر موارد زیر به طور کامل مسلط باشد:
پس از آن که یک مهندس عمران موارد گفته شده در بالا را به خوبی آموخت و در آن ها به مهارت رسید حال می تواند برای کسب درآمد از حرفه طراحی سازه که برای آن چندین روش مختلف وجود دارد اقدام کند. در ادامه به معرفی اجمالی و مختصر روش های گوناگون کسب درآمد مهندس محاسب سازه می پردازیم. هم چنین به جهت آشنایی با روش های کسب درآمد از طراحی سازه ویدئو زیر رو هم میتونین ببنین که انواع روش های کسب درآمد معرفی و بررسی شده است.
قبل از دیدن ویدیو میخواهیم به یکی از سوالات بسیار رایج در رابطه با کسب درآمد از این حرفه پاسخ دهیم. یکی از ابهاماتی که همواره در این مورد وجود دارد این است که آیا برای کسب درآمد از طراحی سازه نیاز به داشتن پروانه محاسبات و قبولی در آزمون محاسبات نظام مهندسی است؟
در پاسخ باید بگوییم داشتن پروانه نظام مهندسی به یک مهندس اعتبار زیادی می دهد اما از نظر درآمدی تاثیری ندارد! برای اطلاعات بیشتر در این مورد ویدیو زیر رو ببینین.
یکی از روش های متداول کسب درآمد برای مهندسان طراح سازه استخدام در شرکت های مهندسی مشاور ساختمان و یا دفاتر فنی مهندسی است. در این حالت مهندس طراح سازه یک حقوق ثابت ماهیانه به عنوان دستمزد از شرکت مهندسی مشاور دریافت خواهد کرد.
دومین راه کسب درآمد برای یک شخص که توانایی طراحی سازه دارد گرفتن پروژه به صورت شخصی است. پس از مدتی که یک مهندس طراح سازه تجربه و اعتبار کسب کرد می تواند به صورت شخصی به انجام پروژه های طراحی سازه بپردازد. برای این کار لازم است تا شخص آنقدر توانایی داشته باشد تا بتواند به تنهایی از پس طراحی انواع سازه های مختلف بربیاید. در این حالت فرد می تواند به یک درآمد خوب مهندسی دست پیدا کند.
شغل طراحی سازه هم مانند سایر شغل های دارای نکات مثبت و منفی می باشد. در ادامه ابتدا به ویژگی های مثبت شغل طراحی سازه می پردازیم.
از مهم ترین مزایای شغل طراحی سازه آن است که این حرفه و شغل دارای یک درآمد ثابت و مشخص نمی باشد. به عبارت دیگر مقدار درآمد هر مهندس طراح سازه را خودش رقم میزند. از جمله عواملی که بر این درآمد تاثیر گزار است میزان توانایی، تسلط شخص بر آیین نامه ها و نرم افزارهای طراحی سازه و سرعت انجام پروژه است. به عنوان مثال درآمد مهندسی که مهارت و سرعت لازم برای انجام بین 20 تا 30 هزار متر مربع را به صورت ماهیانه دارد با یک مهندس دیگر که سرعت انجام پروژه اش به نحوی است که ماهیانه حداکثر می تواند 10 هزار متر مربع طراحی سازه انجام دهد قابل مقایسه نیست. به همین جهت در صورت تمرین و تکرار شخص می تواند سرعت انجام پروژه را بالا برده و نهایتا به درآمدهای بالاتری نیز دست پیدا کند.
از جمله نکات مثبت دیگر این شغل آن است که مهندسان تازه وارد به حرفه طراحی سازه بسیار زود رشد می کنند، چرا که در این حرفه مهندس ماهر از لحاظ جمعیت تعداد کمی دارند.
از نکات منفی شغل طراحی سازه می توان به درگیر بودن این شغل با آموزش دیدن اشاره کرد. در واقع یک مهندس طراح سازه تا آخر عمر شغلی خود باید درگیر آموزش طراحی سازه باشد. این آموزش دیدن عموما پس از دانشگاه فرد شروع می شود چرا که مهارت های مورد نیاز بازار کار متاسفانه در دانشگاه به دانشجویان مهندسی عمران آموزش داده نمی شود. در نتیجه فرد برای تبدیل شدن به یک طراح سازه لازم است تا آموزش ببیند تا بتواند مهارت های مورد نیاز را کسب کند. برای تبدیل شدن به یک طراح سازه برند و با اعتبار این آموزش دیدن باید به صورت مستمر تا پایان عمر ادامه پیدا کند چرا که به دلیل پیشرفت علم و تکنولوژی، آیین نامه ها و نرم افزارهای طراحی سازه هر ساله بروز رسانی می شوند و شخصی که با این پیشرفت علم و دانش حرکت نکند قطعا جایی در بازار کار آینده طراحی سازه نخواهد داشت. به عنوام مثال یکی از مهارت هایی که در گذشته مورد نیاز طراحان سازه نبود اما امروزه با پیشرفت آیین نامه ها خصوصا در حوزه بهسازی لرزه ای و مقاوم سازی ساختمان ها به آن نیاز مبرم وجود دارد دانش تحلیل های غیر خطی سازه می باشد.
به عبارت دیگر در گذشته فرد نیازی به دیدن آموزش تحلیل غیر خطی سازه برای تبدیل شدن به یک طراح سازه نداشت اما امروزه با توجه به آیین نامه ها موجود داخلی و خارجی در این حوزه لازمه یک مهندس می باشد.
https://engineering.saraswatikharghar.edu.in/best-structural-design-software-for-civil-engineering/
برای ورود به بازار کار طراحی سازه و رسیدن به درآمدهای بالا و تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق لازم است تا اولین قدم که همان خواستن فرد است به موقع برداشته شود. بهترین زمان برای آمادگی ورود به بازار کار طراحی سازه زمان دانشجویی و یا اوایل فارغ التحصیلی است. در این زمان فرد خیلی از محیط دانشگاه و آکادمیک فاصله نگرفته است و ذهن او نیز هم چنان خلاق و آماده ی پذیرش موارد جدید است. البته لازم به ذکر است با فاصله گرفتن از زمان دانشجویی و یا فارغ التحصیلی هم امکان یادگیری طراحی سازه وجود دارد ولی چون شخص مدتی از این مباحث دور بوده است قدری سخت تر این کار انجام شود چرا که ذهن پویایی زمان فارغ التحصیلی را ندارد.
دومین قدم برای ورود به بازار کار طراحی سازه، کسب مهارت و آموزش دیدن طراحی سازه به قصد ورود به بازار کار است. هم اکنون منابع، دوره ها و آموزش های مختلفی در موسسات بسیاری در حال برگزاری است که این دوره ها معمولا هزینه های سنگینی هم دارند. اما سوال این جاست که چرا با وجود این همه دوره آموزشی مختلف تعداد طراحان خوب و برند بسیار کم و در هر شهری انگشت شمار است؟
علت این امر آن است که در این کلاس ها و دوره ها متاسفانه به آموزش ایتبس و سیف پرداخته می شود و نه به آموزش طراحی سازه! به زبان دیگر شخص پس از شرکت در این دوره ها تبدیل به یک اپراتور نرم افزار می شود. اپراتور نرم افزار ایتبس کسی است که می تواند بارها و بارها پروژه ای که قبلا آن را آموزش دیده است مجددا طراحی کند اما در انجام پروژه های جدید و چالش دار با مشکل مواجه می شود. به همین دلیل است که تعداد مهندس محاسب خوب و برند بسیار کم است و کسی که به طراحی سازه مسلط باشد و آموزش طراحی سازه دیده باشد و نه صرفا آموزش نرم افزار به راحتی می تواند به درآمدهای بالا برسد.
به همین دلیل ما در تیم پاراسیویل برآن شدیم تا آموزشی ارائه دهیم که فرد پس از اتمام این دوره تبدیل به یک طراحی سازه شود، نه صرفا یک اپراتور که با منوهای نرم افزار ایتبس و سیف آشنایی دارد.
برای مشاهده جزییات پک آموزش طراحی سازه پاراپلاس روی لینک زیر کلیک کنین.
سلام ممنونم از مطلب کامل و جامعی که ارائه دادین ممنون میشم در مورد مهندس ناظر و مهندس مجری ساختمان هم به همین صورت مطالبی ارائه بدین.
سلام مهندس مرتضوی عزیز، خداروشکر که براتون مفید بوده مطلب در مورد مطالبی که فرمودین، چشم حتما در دستور کار قرار میگیره، هم چنین میتونین مقاله آشنایی با وظایف مهندس ناظر ساختمان رو هم مطالعه کنین.
سلام وقت بخیر ممنونم از زحماتتون برای جامعه مهندسی، امکانش هست روش های پول درآوردن و ورود به حرفه طراحی سازه رو هم مطرح کنین.
سلام مهندس جان وقتتون بخیر خداروشکر که براتون مفید بوده، چشم حتما
سلام مهندس وقتتون بخیر چطور میتونیم بعد از ۴۰ سالگی هم خودمون رو به روز نگه داریم آیا یادگیری زبان انگلیسی و آسان شدن خواندن مقالات روز دنیا و خواندن help نرم افزار میتونه کمکی باشه تا به روز بودن برامون آسان تر بشه ؟ ممنون از پاسخگویی همیشگی و خوبتون🙏
سلام مهندس جان وقتتون بخیر از اونجایی که با توجه به پیشرفت علم و دانش همواره شاهد آپدیت هایی در آیین نامه ها، مقالات و نرم افزارهای حوزه مهندسی هستیم لذا اولین قدم برای به روز نگه داشتن خود در این حوزه دانستن زبان انگلیسی تا بتوانیم از منابع مختلف موارد جدید رو به دست بیاریم، همچنین فراموش نکنین که ما به عنوان مهندسی همیشه و همواره باید دانشجو باشیم.
سلام وقتتون بخیر آیا در پک طراحی سازه پاراسیویل همه چیز درباره ساختمان های متداول و معمول گفته شده و یا به منابع دیگری نیز نیاز داریم ؟ البته به جز مقررات ملی که همیشه باید به آن مراجعه نمود . ممنون از پاسخگویی خوبتون
سلام مهندس جان وقتتون بخیر در دوره آموزش طراحی سازه با ایتبس پاراپلاس، هر آن چه که برای طراحی انواع سازه های رایج نیاز دارین گفته شده و حتما به این نکته توجه داشته باشین که شما به عنوان یک مهندس همیشه و همواره باید در حال آموزش بوده و خودتون رو مطابق با آخرین ویرایش های نرم افزاری و آیین نامه به روز نگه دارین.
سلام مهندس جان وقتتون بخیر آیا برای شروع طراحی سازه به پیش نیاز خاصی نیاز هست ؟
سلام مهندس جان وقتتون بخیر برای شروع یادگیری طراحی سازه نیاز هست دروس استاتیک و مقاومت مصالح رو گذرونده باشد و هم چنین دروس فولاد و بتن را یا گذرانده و یا در حال گذراندن باشین.
سلام وقتتون بخیر به نظر شما بهتره که طراح مستقلی باشیم و یا اینکه عضوی از یک تیم طراحی ؟
سلام مهندس فاطمه وقتتون بخیر، برای شروع کار در حوزه طراحی سازه حتما لازمه که شما با کارآموزی و کارمندی کارتون رو استارت بزنین چرا که در زمان شروع کار در حالت کلی کسی نسبت به شما شناختی نداره تا پروژه خودش رو به شما بده. باید کار رو با کارمندی و عضویت در تیم طراحی یک شرکت شروع کرده و به مرور بتوانین با افزایش ارتباطات در حوزه مهندسی قدم هایی برای مستقل شدن بردارین.
سلام ممنونم از لطفتون سوالی که داشتم برای وارد شدن به حوزه طراحی سازه باید حتما پروانه محاسبات داشت یا بدون پروانه هم میشه وارد شد؟
سلام مهندس جان وقتتون بخیر، نه شما میتونی با داشتن مهارت طراحی سازه توی شرکت های مهندسی مشاور و یا دفاتر طراحی استخدام بشین و یا خودتون پروژه بگیرین و از مهر بقیه برای کارهاتون استفاده کنین.
بسیار عالی بود ممنون
سلام وقت بخیر ممنون از لطف شما خداروشکر که براتون مفید بوده
سلام یک طراح حرفه ای میتونه سازه های خاص مثل کارگاه ها یا سوله ها یا استادیوم های ورزشی رو هم طراحی کنه؟
سلام مهندس جان وقتتون بخیر شما برای تبدیل شدن به یک طراح سازه حرفه ای باید توانایی تحلیل و طراحی انواع سازه های ساختمانی و هم چنین طراحی سوله و سازه های خاص رو داشته باشین.
سلام مهندس وقتتون بخیر به نظر شما برای ورود به بازار کار و برای آن که بتوانیم به خودمان طراح بگوییم دانستن مقررات ملی، کمی قضاوت مهندسی و البته تسلط به نرم افزار کافی هست و یا باید بتوانیم به آئین نامه های دیگر کشور ها و سایر کتب پیشرفته تر در این زمینه نیز مسلط باشیم؟ و اگر بله آن کتب کدام ها هستند میشه راهنمایی بفرمایید ممنون
سلام مهندس جان وقتتون بخیر برای ورود به حوزه طراحی سازه باید بتونین انواع سازه های ساختمانی و صنعتی رو طراحی کنین و براشون نقشه های اجرایی ارائه بدین که لازمه این کار تسلط به نرم افزارهای مهندسی عمران در حوزه طراحی سازه، تسلط بر آیین نامه های معتبر بین المللی است.
سلام و درود امیدوارم که حالتون خوب باشه می خواستم از مطالب خوب سایتتون تشکر کنم بسیار آموزنده و مفید بوده و مخصوصا این ویدیو چراغ راهی میشه برای شروع مسیر طراحی و حتی برای پیش رفتن در این مسیر. پیروز و پاینده باشید 🙏🌹
سلام مهندس رستگار عزیز وقتتون بخیر و خوشی باشه ممنونم از لطف شما خداروشکر که براتون مفید بوده.
سلام مهندس وقتتون بخیر در حال حاضر درآمد طراح سازه دقیقا چقدر هست؟ ممنون میشم دقیق پاسخ بفرمایید
سلام مهندس جان وقتتون بخیر توی شهرها مختلف متفاوت هست و اینجوری نمیشه به صورت دقیق به سوال شما پاسخ داد.
سلام مهندس جان وقتتون بخیر اگر رشد خوبی داشته باشیم و سرعتمون بالا باشه بازار کار طراحی سازه به شکلی هست که بتونیم ماهی 15 تا پروژه بگیریم ؟
سلام وقتتون بخیر به صورت یک نفره که قطعا این امکان وجود نداره و در این سطح نیاز به تیم سازی دارین.
سلام و درود خدمت شما و ممنون از پاسخگویی خوبتون آیا صرف دیدن و تمرین کردن پک پاراپلاس برای اینکه بتونیم طراح متوسطی بشیم و بتونیم سازه های روتین و متداول رو طراحی کنیم کافیه ؟
سلام مهندس جان وقتتون برای شروع وارد شدن به حوزه طراحی سازه دوره آموزش طراحی سازه پاراپلاس قطعا بهتون میکنه اما در ادامه شما نیاز به مهارت های دیگه ای هم دارین مثل نقشه کشی سازه، طراحی اتصالات فولادی و طراحی سوله
سلام مهندس جان اگر نخواهیم وارد بخش پروژه دانشجویی بشیم چطور میتوینم مهارت خودمون رو بر خش طراحی بالا ببریم آیا کارآموزی کافیه ؟
سلام مهندس جان وقتتون بخیر، برای افزایش مهارت در زمینه طراحی سازه لازم نیست حتما شما پروژه های دانشجویی انجام بدین لازم هست که در کنار انتخاب یک منبع آموزشی مناسب تمرین هایی به اندازه کافی انجام بدین.
سلام وقتتون بخیر فکر می کنید بعد از چند تا پروژه بتونیم کاملا روان و پر سرعت یک سازه کامل را صفر تا صد طراحی کنیم ؟
سلام مهندس جان وقتتون بخیر بستگی به خودتون داره که چقدر روزانه برای این موارد وقت بزارین
سلام و درود می خواستم بپرسم آیا برای طراحی صرفا پک پاراپلاس کافیه و یا منابع دیگری هم تهیه کنیم
سلام وقتتون بخیر میخواستم بپرسم برای یک طراح حرفه ای معمولا طراحی پروژه های خاص چقدر زمان میبرد؟ و چه فاکتورهایی می تواند این فرآیند را تسریع ببخشد؟ ممنون
سلام وقت بخیر برای حرفه ای شدن در طراحی سازه چند سال باید کارآموزی کنیم؟